Ieder mens heeft recht op een dak boven het hoofd

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Tijdens de lockdown was de daklozenopvang ook open voor mensen die daar officieel geen recht op hadden. Vanaf dinsdag 18 mei staan zij weer op straat. Geef gemeenten ruimere mogelijkheden kwetsbare groepen onderdak te bieden, betogen GroenLinks-gemeenteraadsleden van de vier grote steden en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

De coronacrisis hield de afgelopen tijd veel deuren gesloten. Met de deuren van de daklozenopvang gebeurde juist het tegenovergestelde. Tijdens de lockdown konden ook mensen die daar officieel ‘geen recht’ op hebben, zoals arbeidsmigranten of ongedocumenteerde vluchtelingen, bij de daklozenopvang terecht als dat nodig was. Maar daar lijkt nu alweer een einde aan te komen: vanaf dinsdag 18 mei moeten de deuren van de opvang opnieuw sluiten voor deze kwetsbare groepen.

Arbeidsmigranten

Veel mensen denken dat iedereen in Nederland die dakloos raakt kan aankloppen bij de daklozenopvang, maar dat is niet het geval. Arbeidsmigranten, zoals de Oost-Europeanen die in onze slachthuizen en distributiecentra werken, kunnen normaal gesproken niet bij de opvang terecht.

Ook ongedocumenteerde vluchtelingen die hier een veilig heenkomen zoeken, hebben geen recht op opvang. Hetzelfde geldt voor mensen zonder verblijfsstatus van buiten de EU, zoals de Brazilianen en Indonesiërs die onze huizen schoonmaken en door corona veelal hun baan en hun woning zijn kwijtgeraakt.

Voor al deze groepen blijven de deuren van de opvang normaal gesproken dicht. In beleidsjargon worden ze ‘niet-rechthebbenden’ genoemd.

Het is een term die wringt: ieder mens heeft immers recht op een dak boven zijn hoofd volgens de universele rechten van de mens. Er zijn dus geen mensen zonder rechten, maar wel mensen van wie de rechten worden geschonden.

Tekst door: Marcel Vonk, Lies Roest, Marijn van der List, Serpil Ates en Lias Westerveld

Meer over dit onderwerp willen weten klik zeker op onderstaande link voor meer informatie.

https://www.trouw.nl/opinie/ieder-mens-heeft-recht-op-een-dak-boven-het-hoofd~b72b78f5/?fbclid=IwAR2-fiinL5ufuDtGlGkPSAH7L2BTlTOnfA47HRr238DYbKZk6UfarFZmdK0

Afbeelding van buy_me_some_coffee via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?