Kinderen voelen zich onvoldoende veilig in asielopvang

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Kinderen in Nederlandse asielopvangcentra voelen zich vaak niet veilig. Dit komt doordat ze een gebrek aan privacy ervaren, stress hebben en vaak moeten verhuizen. Dat blijkt uit het rapport ‘Leefomstandigheden van kinderen in de asielopvang’ van de Werkgroep Kind in azc.

Voor het rapport zijn 22 kinderen, 29 jongeren, 22 ouders en 29 contactpersonen voor kinderen in asielzoekerscentra ondervraagd.

Vooral het gebrek aan privacy zorgt voor een onveilig gevoel bij kinderen. Zo hebben ze last van geluiden van anderen, het grote aantal mensen dat bij elkaar woont en geweldsincidenten. Het merendeel van de ondervraagde kinderen zegt dan ook een eigen kamer nodig te hebben.

Verhuizingen vallen kinderen zwaar

Kinderen hebben ook last van stress door de dreigende detentie en uitzetting van zichzelf en van hun vrienden. Daarnaast ervaren ze stress door verhuizingen naar andere locaties. Vooral de onduidelijkheid over wanneer en waarom ze moeten verhuizen valt hun zwaar, naast het afscheid van hun vrienden.

Na een eerder rapport van de Werkgroep Kind in azc in 2018 zijn al veranderingen doorgevoerd in azc’s. Zo is de leefomgeving, het activiteitenaanbod en de kindvriendelijke voorlichting over de asielprocedure verbeterd. Ook is er tijdens de coronapandemie extra aandacht besteed aan kwetsbare kinderen.

De werkgroep doet in haar nieuwe rapport aanvullende aanbevelingen opdat kinderen in de asielopvang zich gezond kunnen ontwikkelen en de ruimte hebben om kind te zijn. Zo adviseert de werkgroep om voor elk kind een vertrouwenspersoon aan te stellen, verhuizingen te beperken en meer onderzoek te doen naar het verband tussen privacy en veiligheid.

Bron: Werkgroep Kind in azc

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/Kinderen-voelen-zich-onvoldoende-veilig-in-asielopvang

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?