LVB: herkennen en communiceren

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Een licht verstandelijke beperking is moeilijk te herkennen. Je ziet het bijvoorbeeld niet aan iemands uiterlijk. Vaak wordt een LVB vermoed en is de jongere niet getest. Herkennen en bewustwording dat een jongere een LVB heeft, is een eerste stap. De volgende stap is het aanpassen van je communicatie op het niveau van deze jongeren.

30% van de jongeren die jaarlijks instroomt in de Wet werk en arbeidsondersteuningen jonggehandicapten (Wajong) heeft een LVB. Bied dus op tijd zorg. Zeker als je bedenkt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle jongeren die zichzelf niet kunnen onderhouden. Een flinke kostenpost. 

Hoe herken je een LVB?

Jongeren met een LVB kunnen streetwise zijn. Ze weten zich prima te redden op straat met hun vrienden. Je kunt een LVB dan ook niet gemakkelijk herkennen. Het is een heterogene groep. De moeilijkheden die jongeren hebben, zijn heel divers. Deze jongeren kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met plannen, slecht omgaan met geld, problemen hebben met het bijhouden van administratie en moeite hebben met het begrijpen van ingewikkeld taalgebruik. Hun probleemoplossend vermogen is kleiner en ze hebben vaak een lagere impulscontrole. Daarnaast vinden deze jongeren het lastig om op langere termijn te denken.

Stress kan de intelligentie negatief beïnvloeden. Heeft iemand geldproblemen en daardoor stress waardoor hij verkeerde beslissingen neemt, of heeft iemand een LVB?

LVB-tour 2020

Hoe herken je een licht verstandelijke beperking? Deze vraag stond centraal op de bijeenkomsten van de LVB-tour die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseerde voor de strafrechtketen.

Je kunt 2 onderdelen van de LVB-tour terugkijken: de introductie met René Vader (Nationale Politie) en de presentatie van Michiel Vermaak:

Wil je meer weten over de LVB-tour? Kijk op de website hetccv.nl.

https://wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/lvb-jongeren-en-criminaliteit/bewustwording

Afbeelding van SplitShire via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?