Mandy en Summer in gesprek met Ellen de Bruin over het Inclusive Community Lab

Delen op Social Media

Bestaansonzekerheid, sociale uitsluiting, armoede… het is aan de orde van de dag. Ellen: “We moeten terug naar de menselijke maat. De mensen opzoeken die we zijn vergeten. En we hebben elkaar nodig om de problemen op te lossen.”Ellen werkt bij NHL Stenden als opleidingsmanager van de academie Social Studies.

Zij heeft, samen met twee andere academies, het Inclusive Community Lab opgericht waarin ze bezig zijn met vraagstukken en uitdagingen op het gebied van armoede en schulden. Ze zitten, samen met studenten, midden in een wijk in Leeuwarden dicht bij de mensen. Daar waar het echt gebeurt.

Ellen: “We leren studenten om op een andere manier naar een oplossing te kijken. Eerst een goede probleemverkenning en daarna in stappen richting de oplossing. Met die vorm van onderwijs kom je beter bij een effectief antwoord.

De toegevoegde waarde van hogescholen? “Dat is toegepaste wetenschap. Dat wat we weten ook echt omzetten in iets waar een professional mee verder kan in de praktijk. Ook al is de oplossing er niet, het proces is al een stuk van het resultaat”, zegt Ellen.

Er wordt gewerkt in teams, – ook wel ateliergroepjes – verdeeld over studenten, docenten, sociale professionals en ervaringsdeskundigen. Opdrachten komen uit de buurt en samen kijken ze naar de oplossing van een vraagstuk. Ze deelt in dit gesprek een mooi en positief praktijkvoorbeeld over hoe ze samen met – in dit geval een incassobureau- een opdracht hebben aangepakt.

Het succes van dit lab? Dat vertelt Ellen in deze inspirerende podcast. Tipje van de sluier: het innovatieve Inclusive Community Lab won dit jaar de twee prijs van de “Nederlandse Hoger Onderwijspremie 2022!” Een prijs voor vernieuwend onderwijs in het hoger onderwijs.

Nieuwsgierig naar meer? Ze vertellen je er graag meer over tijdens ons werkgelukfestival op 23 september!

Ontdek meer

Volledige overzicht bekijken?

Klik op de onderstaande knop

Scroll naar boven