Een verbond

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Wat is weten? Wat is begrijpen? En hoe weten we of we het weten? En als je iets weet, begrijp je het dan ook? Of denken we iets te weten? Tussen weten en begrijpen ligt een wereld van verschil.

Je kunt alles weten zonder ook maar iets te begrijpen. Niet alle mensen die veel weten, willen het begrijpen. Maar er zijn ook genoeg mensen die iets begrijpen en toch behoefte hebben aan meer kennis. Ze zijn nieuwsgierig en willen meer weten. Een mooie combinatie! Wat is dan precies het verschil? Weten, is het bewust zijn van bepaalde gegevens. Begrijpen, is het kunnen plaatsen, voelen, volgen en interpreteren. Vanuit weten, ontstaat begrijpen. Nieuwsgierig zijn, doorvragen, luisteren, je inleven in de ander zorgt voor verbinding en een betere samenwerking.

Je leert elkaar beter kennen en begrijpen, je weet hoe het met de ander gaat en wanneer je elkaar nodig hebt. Die nieuwsgierigheid is een belangrijke investering in elkaar, de samenwerking, jullie dienstverlening én er ontstaat meer begrip voor elkaars gedrag en handelen. Wat zou jij nog meer willen weten, om de ander of zijn of haar situatie te begrijpen?

Joyce Dantuma

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?