Mensen die in de WIA terechtkomen, komen daar bijna niet meer uit

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Er wachten veel mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op een medische herbeoordeling. Misschien te lang, want mensen in de WIA raken nog zelden aan het werk.

“Mensen die in de WIA terecht komen, komen daar bijna nooit meer uit”, vertelt Allard van der Beek, hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het Amsterdam UMC. Na vijf jaar in de Wet werk en in­ko­men naar ar­beids­ver­mo­gen (WIA) heeft 82 procent nog steeds die arbeidsongeschiktheidsuitkering, blijkt uit een analyse die onderzoeker Ilse Louwerse met Van der Beek heeft gedaan.

Bij de 18 procent die wel uit de uitkering geraakt, is de reden deels droevig. Bijna een derde van hen is namelijk overleden. Nog eens een derde heeft de pensioengerechtigde leeftijd behaald waardoor de WIA stopt en de AOW begint. Er is dan nog maar een klein deel over dat echt de WIA uit gaat omdat zijn of haar medische situatie is verbeterd en hij of zij weer (deels) kan werken.

Lichamelijke aandoening

Dit onderzoek wordt ondersteund door CBS-cijfers. Het percentage uitstroom vanwege een betere gezondheid ligt al jaren onder de 2 procent. In 2020 zaten bijna 262.000 mensen in de WIA. De uitstroom vanwege herstel lag dat jaar op 3440. Dat is 1,3 procent. In 2019 waren er 3100 mensen die vanwege herstel de WIA gedag zegden, dat was 1,2 procent.

Degenen die de WIA uitgaan, zijn vooral mensen met een lichamelijke aandoening, meldt het onderzoek Voorspellers van het verlaten van de arbeidsongeschiktheid uit 2018 van Louwerse en collega’s. De onderzoekers bekeken de situatie van 31.730 mensen die tussen juli 2010 en juni 2011 een WIA-uitkering kregen. Van der Beek: “Vaak waren de mensen die uitstromen niet volledig hersteld van de gezondheidsproblemen waarvoor ze de WIA kregen. Deze mensen zoeken echter een baan die beter aansluit bij hun beperkingen.”

Door: Ingrid Weel

Meer weten over dit onderwerp klik zeker op onderstaande link voor meer informatie.

https://www.trouw.nl/economie/mensen-die-in-de-wia-terechtkomen-komen-daar-bijna-niet-meer-uit~b4400938/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

Afbeelding van BedexpStock via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?