Nieuw: overzicht hardheidclausules van wetten sociaal domein

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Met welke wetten heeft de professional in het sociaal domein te maken in de dagelijkse praktijk? En wat zijn de mogelijkheden om van sommige wetten af te wijken? Veel wetten in het sociaal domein kennen hardheidsclausules die uitzonderingen, en dus maatwerk, mogelijk maken. Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens heeft kennis- en adviesbureau Stimulansz gevraagd om een overzicht te maken van alle hardheidclausules in 37 wetten rond het sociaal domein.

Met dit overzicht wil het programma een bijdrage leveren aan de discussies over maatwerk. En aan de discussie over de vraag of de huidige hardheidsclausules voldoende ruimte bieden. Dit overzicht biedt daarnaast een helpende hand aan de professional om binnen de bestaande regelgeving tot een passende oplossing te komen. De meeste wetten hebben hardheidsclausules. Met dit overzicht maken we dat inzichtelijk.

Tegelijkertijd laat dit overzicht ook zien hoe complex de praktijk van de professional is. Het gebruik van hardheidclausules is lang niet altijd de oplossing in probleemsituaties. Daar is meer voor nodig. Het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens werkt aan negen bouwstenen om bij te dragen aan het eerder en sneller kunnen oplossen van multiprobleemsituaties. We werken onder andere aan een algemene afwijkingsbevoegdheid.

We onderzoeken hoe we zo’n algemene afwijkingsbevoegdheid het beste kunnen vormgeven.
Het overzicht is gemakkelijk te lezen. Doordat het geclusterd is per thema vind je snel de wet die je nodig hebt. Per wet is aangegeven of er een hardheidclausule is, of niet. Ook zijn er per wet bijzondere afwijkingsbevoegdheden opgenomen. Je wordt altijd doorgeleid naar de betreffende volledige wettekst, zodat je ook precies weet wat er staat in de wet. Download het overzicht:
Overzicht Hardheidsclausules Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens.pdf433.1KB

https://www.maatwerkmultiprobleemhuishoudens.nl/news/view/57979913/nieuw-overzicht-hardheidclausules-van-wetten-sociaal-domein

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?