Nog steeds veel zware gesprekken bij Kindertelefoon

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voert over emotionele problemen is de afgelopen periode wederom toegenomen, ondanks de gedeeltelijke heropening van de middelbare scholen. Het aantal gesprekken over huiselijk geweld (18 per dag) bleef gelijk, maar is nog steeds substantieel hoger dan voor de lockdown.

Ondanks de recente versoepelingen van coronamaatregelingen – waaronder de heropening van de middelbare scholen – is het aantal gesprekken over emotionele problemen met 15 procent gestegen in vergelijking met eerder onderzoek in januari. 

Zo nam het aantal gesprekken over zelfbeschadiging toe van 10 naar 11 per dag en wordt er vaker contact opgenomen over eetstoornissen (van 4 naar 6 keer per dag). Het aantal gesprekken per dag over suïcide (21) en huiselijk geweld (18) bleef gelijk.

In de maand vóór de heropening van de middelbare scholen registreerde De Kindertelefoon een nog grotere piek in het aantal gesprekken over emotionele problemen: ruim 26 procent meer dan tijdens de tweede lockdown. “Het is opvallend dat we sinds de middelbare scholen weer deels open zijn, slechts een lichte afvlakking zien van deze nog steeds stijgende trend,” zegt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. “Ter vergelijking: we voeren nog steeds maar liefst 49 procent meer gesprekken per dag over emotionele problemen dan voor corona”.

Heropening middelbare scholen

Sinds de heropening van middelbare scholen werd er wel weer vaker gesproken over sociaal contact zoals vriendschap en verliefdheid. “Jongeren geven aan dat ze het fijn vinden dat ze terug naar school mogen. Zo vertelden ze bijvoorbeeld dat ze blij waren eindelijk hun klasgenoten te leren kennen”, aldus De Wilde. “Wel is er relatief veel onzekerheid over schoolprestaties. Zo is het aantal gesprekken over toetsen meer dan verdubbeld. Ze zijn bang dat ze een achterstand hebben opgelopen omdat ze gedurende de lockdown weinig motivatie en concentratie hadden”.

Oproep Kinderombudsman

In NRC roept Kinderombudsman Margrite Kalverboer vandaag het demissionaire kabinet op om de middelbare scholen en mbo’s zo snel mogelijk weer volledig te openen, het liefst al gelijk na de meivakantie. Zij signaleert een ‘stille ramp’ onder kinderen en jongeren. Het is volgens haar al langer bekend dat jongeren als gevolg van de coronamaatregelen vaker last hebben van psychische klachten.

https://www.huiselijkgeweld.nl/actueel/nieuws/2021/05/06/nog-steeds-veel-zware-gesprekken-bij-kindertelefoon

Afbeelding van Alexander Lesnitsky via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?