Podcast/artikel Project “Moeders van Hoogeveen”

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Wat doen de “Moeders van Hoogeveen”? Dit maatschappelijk en innovatieve project biedt kansen voor kwetsbare zwangere vrouwen. Veel (jonge) moeders ervaren veel stress tijdens hun zwangerschap. Ze kunnen zich niet goed alleen redden en hebben hulp nodig. En dat is precies wat de Moeders van Hoogeveen doen.

Wat is het doel van het project? Stress bij deze (jonge) kwetsbare moeders verminderen. Zowel tijdens als na de zwangerschap. Door hun vroegtijdig en langdurig te ondersteunen, krijgen de (jonge) moeders een sterke basis, worden zij in hun eigen kracht gezet én het stimuleert de ontwikkeling van het kind.

En wat zo mooi is? Er wordt niet gekeken naar uren, maar naar wat de moeder echt nodig heeft. Maatwerk dus.

In dit project wordt er nauw samengewerkt. Naast de gemeente Hoogeveen, zijn verschillende studenten, verpleegkundigen, kraamzorg en jeugdzorg betrokken. Innovatief? Zeker! De moeder wordt gekoppeld aan een student. Niet zomaar, ze worden echt gematcht. De moeders reageren hier leuk op. Ervaren het als laagdrempelig en persoonlijk.

De studenten leren van elkaar door hun ervaringen te delen, er is dagelijks contact en zij worden goed in de gaten gehouden. Worden zij geconfronteerd met een lastige situatie dan is er begeleiding. Ze staan er nooit alleen voor.

Wat doen de moeders en studenten samen? Er wordt geoefend met verschillende vaardigheden. Hoe bel je naar instanties? Hoe werkt de hechting met je kind? Wat is gezonde voeding? Hoe regel je je financiën? Ook wordt er samengewerkt met de bibliotheek waar de moeders, eerst samen met de student, naartoe gaan. Voor niet-Nederlandse moeders is er online informatie in plaatjes, waar samen naar wordt gekeken, zodat zij zich ook kunnen redden.

“Wij bieden hun een goede, kansrijke start. Dat we daarbij betrokken zijn, daar zijn we trots op.” zegt Nadine. Er is nog veel meer te vertellen over dit inspirerende project. Interesse? Luister dan naar deze podcast waarin Bianca (werkbegeleider) en Nadine (casusbegeleider) hun kennis, ervaringen én betrokkenheid delen.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?