Podcast! ‘De Nieuwe Route’ met Anke Siegers

Delen op Social Media

In deze uitgebreide en zeer waardevolle podcast zijn Anke Siegers en Mandy Peper in gesprek over hoe je samen, met alle betrokkenen, besluiten neemt waardoor een gedragen plan ontstaat met alle betrokkenen. De nieuwe route richt zich op het betrekken van alle mensen die begaan zijn met de situatie en streven naar verbetering. Het gevoel van niet gehoord worden, wordt erkend als een belangrijk probleem dat moet worden aangepakt in democratische processen in de samenleving, overheid en organisaties.

Anke is gespecialiseerd in besluitvormingsprocessen en groepsconflictbemiddeling. Ze begeleidt gemeenten en organisaties bij onderwerpen zoals ‘hoe kun je tot gedragen plannen komen?’ en is auteur van het boek ‘De Nieuwe Route’. Steeds vaker lopen mensen vast in de huidige route naar ondersteuning in het sociaal domein. Met de beste bedoelingen worden er plannen gemaakt vóór mensen in plaats van mét de mensen die wakker liggen van de situatie. Betrokkenen ervaren hierdoor niet dat de situatie nog van hen is. Het verlies aan eigenaarschap leidt tot verbroken verbindingen, afstand, wantrouwen en bureaucratie. Dit moet en kan anders.

De Nieuwe Route zorgt voor hernieuwd eigenaarschap over de situatie en de oplossingen bij alle betrokkenen samen. Het is een kanteling in denken, organiseren en doen die leidt tot een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt en organisatie, inwoners en overheid, leefwereld en systeemwereld. Het vertrouwen en de samenwerking tussen overheid en inwoners zijn van cruciaal belang.

Mandy en Anke hebben het over het gebruikelijke en niet meer werkende patroon van besluitvorming in de samenleving en pleiten voor een inclusievere aanpak waarbij mensen die direct worden geraakt en of geschaad door een situatie, eigenaarschap hebben in het identificeren van de problemen en het bedenken van de oplossingen. Over het waarom dit belangrijk is en hoe dit werkt gaat deze podcast.

Aanrader dus om te luisteren! De verschillende aspecten van de Nieuwe Route in het sociaal domein en daarbuiten worden besproken waarbij de nadruk ligt op het belang van een fundamenteel andere aanpak.

Wil je meer weten over Anke haar specialisme? Ga naar: www.datishelder.com

Veel luisterplezier!

Gebruik de onderstaande widget of beluister de podcast via deze link op Spotify.

Ontdek meer

Volledige overzicht bekijken?

Klik op de onderstaande knop

Scroll naar boven