Podcast #46 – De Nieuwe Route

De nieuwe route

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

De Nieuwe Route met Anke Siegers


In deze uitgebreide en zeer waardevolle podcast bespreken Anke Siegers en Mandy Peper op bevlogen wijze hoe je samen, met alle betrokkenen, besluiten neemt. Dit resulteert in een gedragen plan met alle betrokkenen. De nieuwe route richt zich op het betrekken van alle mensen die begaan zijn met de situatie. Waarbij er wordt gestreven naar verbetering. Het erkennen van het gevoel van niet gehoord worden, is een belangrijk probleem dat moet worden aangepakt in democratische processen in de samenleving, overheid en organisaties.

Anke is gespecialiseerd in besluitvormingsprocessen en groepsconflictbemiddeling. Ze begeleidt gemeenten en organisaties bij onderwerpen zoals ‘hoe kun je tot gedragen plannen komen?’ en is bovendien auteur van het boek ‘De Nieuwe Route’. Hierbij deelt Anke Siegers inzichten en praktische tips. Steeds vaker lopen mensen vast in de huidige route naar ondersteuning in het sociaal domein. Met de beste bedoelingen worden er plannen gemaakt vóór mensen in plaats van mét de mensen die wakker liggen van de situatie. Betrokkenen ervaren hierdoor niet dat de situatie nog van hen is. Het verlies aan eigenaarschap leidt tot verbroken verbindingen, afstand, wantrouwen en bureaucratie. Dit moet en kan anders.


Hernieuwd eigenaarschap


De Nieuwe Route zorgt voor hernieuwd eigenaarschap over de situatie en de oplossingen bij alle betrokkenen samen. Het is een kanteling in denken, organiseren en doen die leidt tot een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt en organisatie, inwoners en overheid, leefwereld en systeemwereld. Het vertrouwen en de samenwerking tussen overheid en inwoners zijn van cruciaal belang.

Mandy en Anke bespreken het gebruikelijke en niet meer werkende patroon van besluitvorming in de samenleving en pleiten voor een inclusievere aanpak waarbij mensen die direct worden geraakt en/of geschaad door een situatie, eigenaarschap hebben in het identificeren van de problemen en het bedenken van de oplossingen. Deze podcast gaat over het waarom dit belangrijk is en hoe dit werkt.

Aanrader dus om te luisteren! De verschillende aspecten van de Nieuwe Route in het sociaal domein en daarbuiten worden besproken. Hierbij ligt de nadruk op het belang van een fundamenteel andere aanpak.

Wil je meer weten over Anke haar specialisme? Ga naar: www.datishelder.com

Veel luisterplezier!

Gebruik de onderstaande widget of beluister de podcast via deze link op Spotify.

Beluister meer podcasts

Ontdek meer

Inspiratie

Verbinder Nora Kasmi

Leestijd: < 1 min. Het leggen van de juiste verbindingen, het opstellen van politiek haalbaar beleid in de participatiewet en bijstand is mijn passie.

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?