In Ridderveld vertrouwen de bewoners liever op elkaar dan op Den Haag

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

De Alphense wijk Ridderveld heeft een slechte naam. Onzin, zeggen buurtbewoners, kijk verder dan je neus lang is en je ziet hoeveel saamhorigheid er is. Maar vooroordelen zorgen wel voor een afnemend vertrouwen in de politiek.

Openlijk praten over politiek is moeilijk in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Een groep moeders bij de plaatselijke islamitische basisschool weifelt. “Misschien Rutte”, mompelt er één, vanwege diens corona-aanpak. Echte ideeën over wat ze gaan stemmen zijn er nog niet. Er worden wat schouders opgehaald.

Dat is opvallend, want de wijk kent wel problemen. Ongeveer de helft van alle bijstandsgerechtigden van Alphen woont in dit stadsdeel; de Alphense voedselbank stelt dat de meeste van haar klanten uit Ridderveld komen. De wijk heeft een niet al te beste naam: er is weleens een steekincident geweest, soms is er gedoe met jongeren die vuurwerk afsteken, en de zwartste bladzijde uit de Alphense geschiedenis is verbonden met winkelcentrum De Ridderhof: daar schoot Tristan van der V. in 2011 zes mensen dood.

Op een regenachtige doordeweekse dag is het tussen de flats inderdaad speuren naar vrolijkheid en reuring. Aan de Briljantstraat opent het buurthuis zijn deuren. Vrijwel meteen stromen groepjes jongens binnen. Jongerenwerker Mohsine Djelili (30) – geboren en getogen in Ridderveld – van welzijnsorganisatie Participe heeft voor iedereen een grapje. Vanmiddag is er ‘jongereninloop’: jongeren kunnen in de ruimte pingpongen, gamen, of gewoon een beetje op de bank hangen. Bij elkaar zijn, daar gaat het om nu scholen en opleidingen vanwege corona gesloten zijn.

Hoewel sommigen al mogen stemmen, leeft politiek nog niet echt. Zelfs niet nu corona haar stempel drukt op het dagelijks leven, en de jongeren desgevraagd zonder uitzondering zeggen dat ze tegen de avondklok zijn. Maar politiek heeft niet echt invloed op hun leven, klinkt het. In de wijk is het oké zoals het is. Dat mensen van buiten iets zouden kunnen veranderen, lijkt onvoorstelbaar.

Wat stemt Alphen?

Van alle gemeenten in Nederland lijkt Alphen aan den Rijn wat betreft bevolkingssamenstelling het meest op Nederland, berekende dataspecialist Whooz. In de aanloop naar de verkiezingen bezoekt Trouw verschillende wijken en dorpen van de gemeente, om daar te spreken met kiezers. Wat vinden zij belangrijk?

Deze week: Ridderveld, een wijk ten noorden van het Alphense centrum, een multiculturele wijk. Bij de vorige verkiezingen stemden de bewoners veel op Denk, al was de VVD wel de absolute winnaar. Opvallend: zowel D66 als de PVV waren ook populair.

Zo laagdrempelig mogelijk

Iets verderop is een heel andere doelgroep welkom. In het blinkende, nieuwe Islamitische Centrum Itihad ontvangt Seloua Boudadi (42) het bezoek in de gebedsruimte, een groot vertrek met geometrische versieringen rondom. In het aangrenzende keukentje drinken enkele dames samen thee, af en toe onderbreekt een van hen het gesprek om te bidden. 

Het is een gemêleerd gezelschap van Marokkaanse, Afghaanse en Nederlandse bekeerde vrouwen. Het idee, legt Boudadi uit, is dat het zo laagdrempelig mogelijk is. Medewerkers van het centrum doen mee aan het gesprek en kunnen helpen bij eventuele problemen.

Ze moet een beetje lachen om het zogenaamd slechte imago van de wijk. Ja, in de Diamantbuurt, daar zijn weleens problemen, zegt ze. Maar de wijk is groot; je moet alle buurten niet over één kam scheren. “En laten we eerlijk zijn: iedere stad heeft een ‘zwarte wijk’ met een slechte naam, ja toch? En is dat ooit ergens op gebaseerd?” Ze heeft nog nooit iets vervelends meegemaakt in de wijk, of zich onveilig gevoeld.

Vertrouwen in de politiek geschaad

Vooroordelen over de wijk en de bewoners – veelal met een niet-Nederlandse achtergrond – hebben wel als bijeffect dat het vertrouwen in de politiek geschaad is, zegt Boudadi. Ook zij weet nog niet wat ze gaat stemmen, áls ze al gaat. In het verleden was Denk een partij waar ze zich thuis voelde, maar sinds het ‘getouwtrek’ binnen de partij is dat ook geen optie meer. Ook Rutte wordt het zeker niet, vanwege de bezuinigingen in haar branche, sociaal-cultureel werk. 

Nee, schudt ze, van de politiek verwacht ze niet meer zoveel. “De kracht van de gemeenschap is groter. We doen het wel zonder hen, maar samen.” Het centrum is daar een symbool van. Trots: “Dit is gebouwd zonder subsidies. Het was eerst een apotheek, kun je je dat nog voorstellen? We hebben er gewoon met zijn allen heel hard voor gewerkt.”

Deel 4 van een serie over hoe de meest gemiddelde gemeente van Nederland zich opmaakt voor de verkiezingen. Robin Goudsmit 9 maart 2021, 13:19

https://www.trouw.nl/binnenland/in-ridderveld-vertrouwen-de-bewoners-liever-op-elkaar-dan-op-den-haag~bd415e77/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=email

Afbeelding van Wahyu Astungkara via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?