Podcast Jamila over “Betrokken vaderschap”

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Sociaal Domein Online is in gesprek met Jamila, coördinator van het project “Homestart” over betrokken vaderschap. Dit project biedt in maar liefst 22 landen en 63 gemeenten opvoedondersteuning. “We proberen kleine problemen klein te houden”, vertelt Jamila. Om te voorkomen dat zwaardere zorg ingezet moet worden.

Vooral vrouwen melden zich aan bij het opvoedondersteuningsprogramma. Maar waar zijn de vaders? Die zijn er wel, maar vaak buiten beeld’. Daarom zette Jamila het project “Vaders op de kaart” op. Het doel is om betrokken vaderschap te stimuleren, maar ook beter in kaart te brengen. “We willen vaders meer betrekken en hen het gevoel geven dat zij er ook bij horen: hoe voelt hij zich, wat maakt hij mee?”, zegt Jamila. De meeste aandacht gaat vaak naar de moeder terwijl de vader net zo belangrijk is. Ook de vader krijgt een nieuwe rol en heeft daarin ruimte nodig. Wat vindt hij van de vaderrol? Wie ben je als vader? En hoe gaat de moeder daarmee om? Vaak verwachten we van vaders dat zij direct de moederrol kunnen oppakken als mama weer gaat werken. Dat zijn hoge verwachtingen. De ‘nieuwe’ vader wil zijn wie hij wil zijn en dat is misschien niet hetzelfde als wat de moeder wil. Soms leidt dit tot een emotioneel gevecht, omdat de moeder zich aangevallen voelt dat vader niet doet wat zij voor ogen heeft. Wat zou het mooi zijn als er puur gekeken wordt naar “wat gebeurt hier nu eigenlijk?” zonder dat het persoonlijk wordt. Hoe kan de moeder de vader, in zijn kracht zetten?

Bewustwording

Dit vraagt ook iets van de zorgprofessional. Hoe kijk jij naar vaderschap? Neem je je eigen opvoeding mee? Kun je dit ook loslaten? Een bewustwordingsproces om objectief te kunnen waarnemen. Je eigen overtuigingen en ervaringen niet mee te nemen naar je werk.

Wil je geïnspireerd worden? Luister dan naar de verhalen over dit waardevolle project.

Kortgeleden heeft Jamila een heus ‘Vadercafé’ in Assen geopend. Het bestond al in de randstad, maar nu ook in het noorden. Bedoeld voor alle vaders, ook niet-biologische vaders. Iedere vader die behoefte heeft om te praten over vaderschap, de rol van de moeder etc. Alles is bespreekbaar. Interesse? www.vadervisie.nl

Luister de podcast:

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?