Vanuit welk perspectief kijk ik?

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Als voorbeeld vertellen we vaak aan deelnemers van (online) trainingen dat het uitmaakt vanuit welk perspectief je naar een vraagstuk kijkt. Summer schetst dan regelmatig het voorbeeld: ”Als ik een 6 op papier zet, zien jullie een 9 staan”. Het is dus goed je te realiseren vanuit welk perspectief je naar een vraagstuk kijkt. 

Ken jij de denkhoeden van BONO al?

Edward de Bono is een Britse Psycholoog en heeft de 6 denkhoeden bedacht, vanuit de gedachte dat we opnieuw (anders) kunnen denken. Maar ook een voorkeur denkrichting hebben. De 6 denkhoeden bestaan uit kleuren en hebben allemaal een betekenis. Welke hoed zet jij vaak op? En misschien kun je tijdens casuïstiek wel eens sparren om het ook vanuit een andere “hoed” te bekijken.

De gele hoed – Positief denken: actief op zoek naar voordelen en wat er goed gaat.
De groene hoed- Creatief denken: creativiteit, groei en ontwikkeling. “Out of the box” denken. Hoe kan het anders? Je bedenkt nieuwe ideeën! 
De zwarte hoed – Zwart kijken: onmogelijkheden, gevaar, moeilijk maar ook het incalculeren van risico’s en waarom iets niet gaat werken
De blauwe hoed – Analytisch denken: op afstand aanschouwen en het proces bewaken
De rode hoed – Gevoel, emoties, intuïtie en spontaniteit: hierin spelen gevoelens een rol. Wat zegt jouw gevoel? 
De witte hoed – Objectief denken: feiten, informatie, cijfers. Je gaat uit van objectieve informatie. Beschik ik over de feiten en ken ik ieders standpunt?

Regelmatig nodigen we deelnemers uit om vanuit een ander perspectief te kijken naar mogelijkheden, naar vraagstukken en naar gedrag. Want wat zou het opleveren wanneer je vanuit een rode hoed toch actief een blauwe hoed zou opzetten? Vind je het interessant om dit eens als team tijdens een casuïstiek, intervisie of samenleer bijeenkomst te ervaren? We vertellen je er graag meer over!

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?