Wat kunnen we leren van de corona tijd? Te weinig aandacht voor kinderen in coronabeleid

train-3067033__340

Unicef concludeert dat de rechte en belangen van kinderen en jongeren helemaal niet zijn meegenomen in het coronabeleid. Wat kunnen we voor de toekomst leren van de maatregelen?

Te weinig aandacht voor kinderen in coronabeleid

  • 3 juni 2020

Er wordt te weinig rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen voor kinderen en jongeren. Daardoor kan de situatie van kinderen verslechteren en kunnen er nog meer kwetsbare kinderen bij komen. Dat staat in het UNICEF-rapport Coronacrisis en kinderen en jongeren in Nederland.

UNICEF Nederland onderzocht tachtig risico’s voor kinderen en jongeren voor en tijdens coronatijd. De rechten en belangen van kinderen en jongeren zijn onvoldoende en soms helemaal niet meegenomen in de getroffen maatregelen, concludeert UNICEF.

Zo voelen meer kinderen en jongeren zich eenzaam, door de maatregelen om fysieke contacten te beperken en de boetes op samenkomen. Daarnaast krijgen sommige leerlingen door de sluiting van scholen een leerachterstand en is er te weinig aandacht voor hun mentale welzijn.

Ook voor de rechten en belangen van kinderen binnen de jeugdzorg is niet genoeg aandacht. Toegang tot zorg is beperkt en behandelingen worden uitgesteld. Daardoor kunnen hulpverleners signalen over de thuissituatie van kinderen missen.

UNICEF Nederland roept de Nederlandse overheid op om het belang en de rechten van kinderen en jongeren voorop te stellen in alle coronamaatregelen. Daarnaast moet onderzocht worden welke gevolgen de coronacrisis heeft voor kinderen en jongeren. Daarbij is het belangrijk om kinderen en jongeren te laten meedenken, aldus UNICEF Nederland.

Het Nederlands Jeugdinstituut gaat met kinderen en jongeren in gesprek over de gevolgen van de coronatijd, samen met professionals, scholen, gemeenten, jeugdhulporganisaties en andere partners. Via een korte online vragenlijst kunnen kinderen en jongeren hun stem laten horen.

Bron: UNICEF Nederland; Nederlands Jeugdinstituut

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »