Werk mee aan een betere toegang tot zorg en ondersteuning

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

vrijdag 31 juli 2020

Hoe kunt u als gemeente de toegang tot begeleiding, participatie en zorg verbeteren? Hoe zorgt u ervoor dat deze goed aansluit bij inwoners met ondersteuningsvragen? Gemeenten kunnen dit het beste samen met lokale partners, cliëntvertegenwoordigers en inwoners leren en ontdekken.Daarom start dit najaar start het verbetertraject ‘Samenwerken aan een betere toegang Sociaal Domein’ met een eerste groep gemeenten. Doet u mee? 

Vraagstukken delen

De opzet is dat u gestructureerd de huidige lokale toegang tot het brede sociale domein in beeld brengt, vergelijkt met andere gemeenten, en met hen de thema’s en vraagstukken deelt. U wordt hierbij begeleid door Movisie, in samenwerking met de Werkplaatsen Sociaal Domein en het Instituut voor Publieke Waarden (IPW).

Snelle verbeterslagen maken

Door samen te leren en te ontwikkelen in de praktijk, en door elkaar te wijzen op zaken die meer aandacht nodig hebben, kunnen gemeenten zelf snelle verbeterslagen maken. Met als resultaat een merkbaar verbeterde toegang, waarin gemeenten, cliënten en maatschappelijke partners samenwerken.

Wat vraagt het van uw gemeente?

  • U stelt een lokale projectgroep samen. Hierin zitten vanuit de gemeente een leidinggevende en beleidsadviseur sociaal domein, en en vertegenwoordiging van praktijkorganisaties en wijkteams. Ook de lokale adviesraad Sociaal Domein en/of lokale cliëntorganisatie(s) of ervaringsdeskundige inwoners nemen plaats in de projectgroep.
  • Uit hun midden komt een projectleider voor het coördineren en faciliteren van de werkzaamheden.
  • Vanuit de projectgroep zullen lokale werkgroep(en) verbeteringen ontwikkelen en implementeren.

Nadere informatie en aanmelden

In de tweede helft van augustus volgt meer uitgebreide informatie, de voorwaarden voor deelname en de mogelijkheid om uw gemeente aan te melden. Wilt u uw belangstelling nu al kenbaar maken? Stuur dan een mail naar Margriet Jongerius (Movisie). Heeft u vragen? Neem contact op met Elise Luijcx (VNG).

Zie ook

Het verbetertraject ‘Samenwerken aan een betere toegang Sociaal Domein’ is een opdracht van de VNG. Movisie, Werkplaatsen Sociaal Domein en Instituut voor Publieke Waarden begeleiden het traject in samenwerking met Ieder(in), Per Saldo, Mind, NDSD en Divosa.

https://vng.nl/nieuws/werk-mee-aan-een-betere-toegang-tot-zorg-en-ondersteuning

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?