Wonen en zorg voor jongeren vraagt aandacht

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Een groeiende doelgroep voor wonen met gepaste zorg zijn jongeren met een korte of langdurige hulpvraag. Als jongeren een hulpvraag hebben, dan is een de beste aanpak dicht bij huis, het gezin bij vertrouwde personen essentieel. In een video legt een ervaringsdeskundige uit wat dit voor haar betekent.

Op donderdag 20 mei was er een inspirerend congres over prettig wonen in Nederland. Tijdens dit congres, mede georganiseerd door de VNG, kwamen allerlei onderwerpen over de vraagstukken van wonen aan de orde. Zo ook het groeiende landelijke thema wonen en zorg. Verschillende doelgroepen hebben namelijk te maken met zorgbehoeften in hun eigen woonomgeving of blijven te lang in de zorg omdat er geen woningen zijn. Bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische aandoening of ouderen met een lichamelijke beperking, die zorg aan huis nodig hebben, of daklozen, die zorg en ondersteuning nodig hebben om weer zelfstandig te wonen.

Focus op knelpunten in uitvoering

De VNG vindt het dan ook belangrijk dat er voldoende woningen en woonplekken met gepaste zorg zijn. Om dit te realiseren is het belangrijk verschillende beleidsdomeinen te combineren en niet alleen beleid te ontwikkelen, maar ook nog vandaag te focussen op de knelpunten in de uitvoering.

Sikko Bakker, strateeg Wonen en zorg bij de VNG:

Het gaat natuurlijk om een veilige thuishaven, waarin wonen voorop staat. Daarbij is verbinding tussen de verschillende beleidsterreinen belangrijk. Oftewel verbinding op wonen en zorg, maar ook kijken naar onderwijs, werk en inkomen.

In onderstaande video komen deze punten duidelijk naar voren en worden enkele oplossingen aangedragen.

https://vng.nl/nieuws/wonen-en-zorg-voor-jongeren-vraagt-aandacht

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?