Betere jeugdzorg tegen lagere kosten: het kan, óók binnen het huidige stelsel

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

In 2016 stond de regio Noordoost-Brabant het water aan de lippen, waarbij ook de zorg voor jeugdigen in het geding kwam. Daarom besloten zestien gemeenten en zeventien jeugdzorgaanbieders in de regio het roer om te gooien. Zij zijn gestart met hun eigen transformatie, met drie doelen: beter passende jeugdhulp, een evenwichtiger zorglandschap en een structurele bijdrage aan een betaalbare jeugdhulp. Regionaal projectleider Carla Klomp (gemeente ‘s-Hertogenbosch) en teamleider Inge Fredrix (Koraal) waren al vanaf het begin betrokken bij deze transformatie: “Zodra je het over een groep hebt die mogelijk tot in de lengte van dagen zorg nodig heeft, dan kun je daar beter aan de voorkant het allerbeste voor doen. Dan heb je een duurzaam resultaat, zowel inhoudelijk als financieel.”

Door: Matthijs van Dam & Winnie Moltmaker

Waarom zijn jullie begonnen met dit transformatieproject?

Carla: In 2016 stegen in Noordoost-Brabant de kosten enorm en werd een frictie geconstateerd tussen vraag en aanbod, zowel kwalitatief als kwantitatief. Gemeenten zaten toen al aan de bovenkant van hun budget, dus ze waren flink aan het bijpassen. We wisten dat we het met veranderingen in de inkoop alleen niet gingen redden, maar echt een vlucht vooruit moesten maken. Dus niet alleen transitie, maar juist ook transformatie. Bestuurders van zorgaanbieders en wethouders zijn toen bij elkaar gekomen met de vraag wat er nodig is voor een regionale transformatie in de jeugdhulp.

De zestien Noordoost-Brabantse gemeenteraden hebben daarna besloten een behoorlijk bedrag vrij te maken voor die transformatie. Dat ging om 11.2 miljoen euro, ongeveer tien procent van het beschikbare budget. Ondanks de financiële krapte hebben de wethouders hun nek uitgestoken bij de gemeenteraden. Zo kregen we toch extra budget voor een gezamenlijke innovatieslag.

Hoe kregen jullie dat voor elkaar?

Carla: Door de nijpende situatie was er sowieso al bestuurlijke aandacht voor de jeugdhulp. Uit dat eerdergenoemde overleg zijn toen drie doelstellingen gekomen: beter passende jeugdhulp, een ander zorglandschap (meer gezinsgerichte jeugdhulp en dus minder verblijf) en verlaging van de kosten waarmee op termijn ook de financiën weer passend worden. Dat was een belangrijke drijfveer voor gemeenten om die elf miljoen vrij te maken. Het kan én beter, én goedkoper. Daarmee investeren we nu ook in een betaalbaarder stelsel.

Tekst geschreven door: Matthijs van Dam

Meer over dit onderwerp willen lezen klik dan zeker op onderstaande link.

https://www.sociaalweb.nl/blogs/betere-jeugdzorg-tegen-lagere-kosten-het-kan-ook-binnen-het-huidige-stelsel?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Sociaalweb+Headlines+nieuwsbrief+04-05-2021

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?