Blog Klarina Bouma – ”Hakuna Matata” Ik geloof in kansen, mogelijkheden, positiviteit en verbinding!

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Verbindende verbinder: Klariena Bouma

Klariena

Doen waar je blij van wordt, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is dat eigenlijk doen waar je blij van wordt? Voor mij is dat iets doen wat te maken heeft met contact en verbinding met anderen maken en dan vooral als het met het iets te maken heeft (direct of indirect) met de jeugdhulp, of met het helpen van anderen. In augustus 2020 zag ik een oproep voorbijkomen vanuit “Jeugdhulpallesinhetwerk.nl”, een initiatief vanuit de arbeidsmarkttafel jeugdhulp. Dit initiatief sluit naadloos aan bij mijn missie: De jeugdhulp verbeteren voor zowel de jeugd, ouders als de professionals. Ik ben aangesloten bij het thema “Blijf voor de jeugd” als 1 van de 3 actieonderzoekers. Sinds eind 2020 zijn wij gestart met het actieonderzoek onder professionals met de hoofdvraag; Wat heb jij nodig om verbonden te blijven aan de sector jeugd, ook wanneer je dreigt deze te (moeten) verlaten. We zijn met het actieonderzoek inmiddels in de 2e fase, waarbij we professionals de kans geven om hun verhaal te vertellen en daarbij de verschillende tools die er zijn bundelen (of

toegang bieden tot) zodat het vindbaar en zichtbaar is voor iedereen. Tijdens dit actieonderzoek stond contact maken en in verbinding komen centraal; aandacht geven, luisteren en geïnteresseerd zijn. Iets wat we ook bij de jeugd en ouders doen in het werk als jeugdprofessional. Mijn overtuiging is ook dat je in dit mooie vak door in verbinding te zijn, samen tot mooie dingen kunt komen. Dit is iets wat ik niet alleen als actieonderzoeker doe, maar ook in mijn vak als jeugdprofessionals wanneer ik in direct contact met jongeren en/of hun gezinnen ben. Als zelfstandige binnen het sociaal domein heb ik verschillende rollen, onder andere; trainer, trainingsacteur, actieonderzoeker, Kwaliteitsmedewerker, coach, jeugdconsulent & Tools4you- trainer. In de verschillende opdrachten werk ik zowel met professionals als met jongeren en gezinnen samenwerk. Bij de verschillende opdrachten en de verschillende rollen, benader ik mijn gesprekspartners op dezelfde manier. Ik sluit aan bij de gesprekspartner, door naast iemand te staan, oprecht geïnteresseerd te zijn en verbinding te maken. Vanuit verbinding kun je samen werken, dit geldt voor iedereen.

Mijn gouden tip is dan ook; Wees nieuwsgierig, oprecht geïnteresseerd in de ander, luister, sluit aan en durf vragen te stellen; maak contact en verbind en creëer zo samen mooie dingen voor de toekomst! De kracht van verbinden en echt contact maken zorgt voor mooie, soms verrassende uitkomsten. Durf te dromen, te vragen naar de dromen van de ander en durf mens te zijn! Dit alles maakt dat ik blij word van het werk wat ik elke dag mag doen, zo blij dat het soms niet eens als werken voelt!

Hakuna Matata -Klariena-

Afbeelding van Chris Martin via Pixabay

Ontdek meer

Sociaal domein

Een verbond

Leestijd: < 1 min. Wat is weten? Wat is begrijpen? En hoe weten we of we het weten? En als je iets weet, begrijp

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?