Conflictscheiding: ouders worden het meestal samen eens hoe ze na de scheiding voor hun kinderen gaan zorgen. Soms ontstaat een conflict, bijvoorbeeld over de verdeling van de zorg.

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Ouders worden het meestal samen eens hoe ze na de scheiding voor hun kinderen gaan zorgen. Soms ontstaat een conflict, bijvoorbeeld over de verdeling van de zorg. Voor kinderen is het schadelijk als ouders veel ruzie maken. Als ouders er samen en met hulp niet uitkomen, dan kunnen zij de rechter verzoeken om een beslissing. De rechter kan een advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Stap voor stap
Wat gebeurt er bij een conflictscheiding?


Stap 1 Naar een bemiddelaar of een advocaat
Ouders moeten bij een scheiding samen afspraken maken over wie wanneer voor de kinderen zorgt. Als zij er samen niet uitkomen, kunnen zij hulp vragen. Bijvoorbeeld aan een bemiddelaar (een mediator) of aan een advocaat. De advocaat kan ook mediator zijn.

Stap 2 Verzoek van de ouders aan de rechter
Als de ouders er niet uitkomen met hulp, kunnen zij de rechter vragen om te beslissen wat het beste is. De rechter kan de ouders opnieuw naar een mediator sturen, om met elkaar tot afspraken te komen. Of hij kan de Raad voor de Kinderbescherming vragen om een advies over wat de beste regeling is voor de kinderen.

Stap 3 De raadsonderzoeker doet een onderzoek
Het onderzoek verloopt volgens bepaalde stappen. Dit leest u bij Hoe verloopt een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming?

De raadsonderzoeker schrijft aan het einde van het onderzoek een rapport en geeft daarin een advies. Dit advies gaat over hoe de ouders na de scheiding voor de kinderen moeten zorgen. Wat dus de beste regeling voor de kinderen is. Het advies gaat naar de rechter.

Stap 4 Bij de rechter
Er komt een bijeenkomst op de rechtbank: een rechtszitting. De ouders krijgen hiervoor een uitnodiging. De rechter is verplicht kinderen vanaf 12 jaar om hun mening te vragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mag hij om hun mening vragen, maar het hoeft niet. Dit gebeurt altijd zonder de ouders erbij. Een kind mag iemand meenemen bij dit gesprek (iemand anders dan de ouders).

De rechter luistert naar het verhaal van ouders en kind. Hij leest het onderzoek en het advies van de raadsonderzoeker.

Stap 5 De uitspraak van de rechter
De rechter neemt aan het einde van de rechtszitting een besluit, bijvoorbeeld over de verdeling van de zorg en waar het kind woont. In de regel houden beide ouders het gezag over het kind. Soms beslist de rechter wat anders. Wat dit kan zijn, leest u in Regels van de wet bij een scheiding.

Als uit het raadsonderzoek blijkt dat er opvoedproblemen zijn, dan kan de raadsonderzoeker nog verder onderzoek doen en bekijken of een maatregel van kinderbescherming noodzakelijk is.

De ouders kunnen allebei tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan.

https://www.kinderbescherming.nl/voor-kind-en-ouder/conflictscheiding

Afbeelding van serrano1004 via Pixabay

Ontdek meer

Inspiratie

Zo kan het ook!

Leestijd: < 1 min. Sociale professionals hebben allemaal hetzelfde doel: je wilt inwoners zo goed mogelijk helpen. Daar ga je voor. Soms worden we

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?