De belangrijke rol van een mentor voor inwoners

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

De belangrijke rol van een mentor voor inwoners

Summer en Mandy praten met Sandra Russell over de toegevoegde waarde van mentorschap binnen het sociaal domein. Sandra heeft haar eigen bedrijf Little Britain en is, naast Verbinder bij SDO, mentor voor inwoners. Wat is en doet een mentor? “Je hebt als mentor wettelijk het recht van spreken over de ander”, vertelt Sandra.

Een mentor is beëdigd door de rechtbank, is het ‘maatje’ van de bewindvoerder en krijgt het mandaat om voor een cliënt met een indicatie passende zorg, een woonplek, dagbesteding of werkvorm te organiseren, regisseren en te monitoren. Sandra: “Je regelt wat het beste is voor die persoon en ontzorgt diegene volledig. Heel gaaf om te doen.”

Soms schuurt dat een beetje met de gemeente, want wie is er nu verantwoordelijk voor het regelen van die zorg? Wat is de rolverdeling tussen een consulent en de mentor? De gemeente beoordeelt de indicatie en als dat rond is, komt Sandra weer in beeld om te kijken welke zorgaanbieder het beste past. Ze blijft daarin dicht bij haar cliënt staan en gaat met de gemeente in gesprek of het aan hun eisen voldoet. Juist in tijden van drukte is het mooi als de gemeente de regie loslaat en erop vertrouwt dat de mentor aan de bel trekt als dat nodig is. Daarin meer verbinden en samenwerken, is nog een belangrijke stap die gemaakt kan worden. Sandra: “We zijn eigenlijk allemaal collega’s die hetzelfde doel dienen: dat de cliënt het goed heeft.”

Wat te doen als de samenwerking wat stroef loopt? Hoe houd je de relatie goed? Sandra vertelt in deze podcast hoe zij ermee omgaat én geeft een mooie tips!

Een interessante podcast om naar te luisteren!

Wil je hierna nog meer weten over mentorschap? Neem dan contact op met Sandra: https://little-britain.nl

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?