De helft van alle kinderen in de wereld is slachtoffer van geweld

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Een miljard kinderen per jaar is slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld. Overheden schieten volgens UNICEF tekort in het beschermen van kinderen. Hoe zit dat hier in Nederland?

Hoewel 88 procent van alle landen wetten heeft tegen kindermishandeling, worden die slechts in 47% gehandhaafd. Dit blijkt uit cijfers van een recent rapport van VN-organisaties waaronder kinderwelzijnsorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Unicef-directeur Henrietta Fore waarschuwt: ‘Door de coronacrisis lopen de kinderen nog meer gevaar. Lockdowns, schoolsluitingen en beperkende maatregelen hebben veel te veel kinderen opgesloten met hun mishandelaars, zonder de veilige plek die scholen normaal bieden. We moeten meer doen om de kinderen te beschermen, ook door sociaal werkers een essentiële rol toe te kennen en hulplijnen te versterken.’ 

Europa

Al in 2015 deed Augeo Foundation samen met de kinderombudsman onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling in Europa. Toen werd al geconcludeerd dat Europese landen in staat zijn om het aantal slachtoffers van kindermishandeling met 25 procent te verminderen. Voorwaarde is wel dat zij bereid zijn een aantal effectief bewezen maatregelen in te voeren. Het gaat onder andere om betere screeningsmethoden, het stimuleren van positief opvoeden en trainen van professionals om mishandeling te signaleren en betere behandeling van slachtoffers.

Radioprogramma

Maar hoe zit dat nu in Nederland? Daarover praatten Mariëlle Dekker (directeur van Augeo), een ervaringsdeskundige (van de Augeo Jongeren Taskforce) en Eva Huls (advocaat bij Defence for Children) in het radioprogramma De Nieuws BV. Luister hier wat zij daarover vertelden.

https://www.augeo.nl/nl-nl/actueel/de-helft-van-alle-kinderen-in-de-wereld-is-slachtoffer-van-geweld?utm_source=augeo%20foundation&utm_medium=linkedin&utm_term=6a890d96-f45e-4234-b9ba-2f54bd5fd0c8&utm_content=&utm_campaign=

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?