Zorg in speciaal onderwijs vanuit één budget

Passend-onderwijs-thuis-Corona_Tekengebied-1-scaled

  • 8 juli 2020

Hoe kan zorg in het speciaal onderwijs vanuit één budget worden georganiseerd? In opdracht van de ministeries van VWS en OCW doen de bureaus DSP en Oberon daar komend schooljaar onderzoek naar. Het Nederlands Jeugdinstituut volgt het onderzoek en de deelnemers zodat ‘goede voorbeelden’ gedeeld kunnen worden.

Zorg in onderwijstijd komt nu uit verschillende budgetten. Het doel van ‘één pot met geld’ is dat de financiering eenvoudig en efficiënter wordt en kinderen betere zorg krijgen.

De bureaus gaan de regio’s Twente en Hart van Brabant monitoren en begeleiden in het werken met een collectieve financiering. Daarnaast krijgen vijftig scholen uit het  speciaal onderwijs twee jaar lang een zogeheten ‘zorgarrangeur’ tot hun beschikking. Deze deskundige ondersteunt de school bij het regelen van financiering, zodat leerlingen daar de juiste zorg en begeleiding krijgen.

De resultaten en goede voorbeelden van het onderzoek worden gedeeld in de reeks Oplossingenlabs, die het NJi samen met VNG, VGN en Lecso organiseert. De eerste bijeenkomst staat gepland voor 9 november 2020.

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Nederlands Jeugdinstituut

Meer informatie

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-van-het-NJi/Zorg-in-speciaal-onderwijs-vanuit-een-budget

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

1 gedachte op “Zorg in speciaal onderwijs vanuit één budget”

  1. Mooi initiatief! Ik ben benieuwd of er ook wordt of is gekeken naar hoe de gemeente Amsterdam de budgetten heeft georganiseerd voor het speciaal onderwijs. Zo is er in 2018 gestart met het SJSO: Specialistische Jeugdhulp in het Speciaal Onderwijs. De scholen kregen budget om de hulpverlening/GGZ in te kopen.

    Vanuit de praktijk ervaren dat dit erg goed werkt!
    De hulpverleners zijn onderdeel van de school en ondersteunen de leerling waar nodig. Dit alles zonder verwijzing, waardoor er een bureaucratische stap weggevallen is.

    Ruth van Duinen juli 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *