Duurzaam denken in de jeugdhulpverlening én in het ondernemen

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

Kun je als non-profit organisatie verduurzamen? Misschien denk je dat de mogelijkheden minimaal zijn. Toch laat jeugdhulporganisatie Yorneo zien dat met een kleiner budget tal van duurzame aanpassingen mogelijk zijn. In onderstaande video nemen Henk en Fia je mee naar het kantoor van Yorneo in Papenvoort en laten je zien hoe ze dit aanpakken.

Hoe laten we de wereld goed achter voor volgende generaties? Bij Yorneo(verwijst naar een andere website) stelden ze zichzelf deze vraag en gingen ze aan de slag met duurzaamheid. “Yorneo zorgt voor jonge mensen en denkt daarom ook automatisch na over hoe onze planeet er voor hen in de toekomst uitziet”, zegt Henk Folkerts, voorzitter van de projectgroep duurzaamheid en medewerker Training en Selectie bij de afdeling Pleegzorg. “Als iedereen bij Yorneo zich meer richt op duurzaamheid, dan zijn er al 350 collega’s die impact maken ten behoeve van een groenere wereld.”

Problemen vragen om een duurzame oplossing

“Yorneo biedt hulpverlening op het gebied van opvoeden en opgroeien. Yorneo heeft 3 dagbehandelingslocaties, 3 locaties voor gezinshulpverlening met verblijf maar ook ambulante begeleiding aan huis en 400 ingeschreven pleegouders. En het hoofdkantoor is in Papenvoort.”, vertelt Facilitair Beleidsadviseur Fia Steenge.

“Onze jeugdhulpverlening is erop gericht ouders en kinderen een duurzame oplossing te bieden voor de problematiek die er speelt binnen een gezin. De oplossing moet blijvend zijn. Dit vinden we niet alleen in onze hulpverlening belangrijk: als organisatie willen we ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo leveren we een bijdrage aan een goed leven op deze planeet. Ook voor generaties na ons”, motiveert ze.

Oude gymzaal als kantoor

Sinds 2006 is Papenvoort de kantoorlocatie geworden van Yorneo. “Ons kantoor in Papenvoort is een voormalig internaat waar 50 kinderen verbleven. Op het terrein zijn de paviljoens te zien waar kinderen woonden en waar het vroeger een drukte van belang was. Tegenwoordig vindt de hulpverlening zo dicht mogelijk bij huis plaats”, vertelt Henk. “De oude gymzaal is nu ons kantoor en in de oude school krijgen collega’s tegenwoordig scholing. Op deze manier hergebruiken we de ruimtes.”

De oude gymzaal is nu ons kantoor en in de oude school krijgen medewerkers tegenwoordig scholing. Op deze manier hergebruiken we de ruimtes

Van idee naar beleid

Bij Yorneo vinden ze betrokkenheid van collega’s belangrijk. “We organiseren sessies met collega’s in de vorm van werkgroepen om mee te denken over beleid. Het gaat dan zowel over de toekomst van onze kinderen, als over de toekomst van ons als organisatie. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om ideeën bespreekbaar te maken”, legt Henk uit.

Gas en papier besparen

Een aantal ideeën is de afgelopen jaren al uitgewerkt. Zo komt er overal led-verlichting en de ketels van 40 jaar oud zijn vervangen door een modulerende variant. “Daarmee hebben we heel veel gas bespaard”, vertelt Fia. “Ook krijgen wij elk jaar een duurzaam kerstpakket, afgelopen jaar was dat een vogelvoederhuisje en vorig jaar kregen we een Bambook(verwijst naar een andere website). Dat is een uitwisbaar schrift waarbij voor elk verkochte Bambook een nieuwe boom wordt geplant. Ook zetten we een intranetpagina op waar collega’s duurzame tips en trucs kunnen uitwisselen. Een mooie manier om het bewustwordingsproces in gang te zetten.”

Groene wereld

“Groen is voor onze kinderen belangrijk, dus ook voor onze verschillende locaties”, gaat Fia verder. “Daarom vervangen we stoeptegels door onverharde paden, oude speeltoestellen door duurzame houten toestellen en gaan we bosjes aanplanten waar kinderen kunnen spelen en beleven. Daarnaast kijken we naar het zaaien van wilde bloemenmengsels en het plaatsen van bijenhotels.”

Yorneo denkt duurzaam

Voor hulp bij het verduurzamen deed Yorneo mee aan het Koploperproject(verwijst naar een andere website). “We kwamen erachter dat je niet heel veel geld hoeft te hebben om duurzame acties te ondernemen. Bij alle nieuwe aankopen en verbouwingen zetten we duurzaamheid nu op nummer één.”

Het is net als pleegouder worden, dat is niet iets van: ‘dat doen we van vandaag op morgen’. Het is een langdurig proces. En zo moet je op weg naar duurzaamheid collega’s en cliënten blijven voeden met informatie en leuke weetjes over hun omgeving. Zo gaat iedereen steeds duurzamer denken. En dragen wij, ook als non-profit organisatie, ons steentje bij.

https://www.drentheintransitie.nl/initiatieven/2021/duurzaam-denken/?fbclid=IwAR0CrVyzdG59iVEYHiEN4ru7Wad0cG9qEC32l9A5P9n-5fVHMrJrJ-T1fLY

Afbeelding van Wolfgang Borchers via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?