Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein

girl-535251_1280

Mijn naam is Romy. Ik ben 12 jaar oud en ik leef in armoede. Ik hoop dat je me daardoor niet direct in een hokje plaatst. Ik ben namelijk veel meer dan een kind dat arm is. Ik heb net als iedereen passies en dromen, angsten en obstakels. Ik ben een groot fan van Michael Jackson en zou later graag danseres willen worden. Het gebrek aan geld houdt me niet tegen om mijn dromen na te jagen. Ik oefen danspasjes op YouTube en doe mijn best op school. Het is fijn dat er meer aandacht is voor kinderen die in armoede leven. Je zou misschien denken dat armoede in Nederland nauwelijks bestaat, maar helaas zitten veel Nederlandse kinderen in dezelfde situatie als ik. Het is niet gemakkelijk om over armoede te praten, maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen. Door erover te praten, begrijpen mensen mijn situatie misschien beter. Ik merk bijvoorbeeld dat mensen snel hun oordeel over armoede hebben klaarstaan. Ik zou zielig zijn of minder mooie kleding dragen. Maar zo voelt het voor mij niet. Ik vind het jammer dat mensen niet altijd goed begrijpen wat het betekent om met minder geld op te groeien, want daardoor kunnen ze ook niet goed helpen. Sommige hulp is fijn, andere juist niet. Ik ben blij met de hulp van mijn juffrouw, die écht naar mij luistert en mijn behoeften serieus neemt. Ik ben minder blij met mensen die medelijden met me hebben. Ik wil niet zielig gevonden worden, ik wil gehoord worden. Als ik voor één dag de baas zou zijn, zou ik zorgen dat er meer over armoede wordt gepraat. Ik zou willen dat het onderdeel is van de vakken die je op school krijgt. Ook zou ik naar individuele oplossingen zoeken. Niet ieder kind in armoede heeft namelijk dezelfde behoeften. Als het aan mij ligt, zouden we meer naar elkaar moeten luisteren en elkaar serieuzer moeten nemen. Tot slot zou ik iedereen gelijkwaardig behandelen. Je bent geen minder mens als je minder geld hebt. Want uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. Veel liefs, Romy Groot

Meer over dit onderwerp te weten komen klik zeker op onderstaande link.

https://alliantiekinderarmoede.nl/media/uploads/nl/publications/digitale_handreiking_omgaan_met_kinderarmoede_sociaal_domein_juni2021.pdf

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »