Grote zorgen om ‘Veilig Thuis’-gezinnen: na melding nog vaak onveilig

girl-1712682_640

Bij ruim 50 procent van de gezinnen waarvan bij Veilig Thuis melding is gemaakt van kindermishandeling of partnergeweld, was de thuissituatie na anderhalf jaar nog allesbehalve veilig. Dat blijkt uit meerjarig onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Binnenlandredactie 12-11-20, 07:00 Laatste update: 17:13

Daar maak ik mij grote zorgen om. Want we weten ook steeds beter welke schade dat aanricht bij kinderen: traumaklachten, hechtingsproblematiek en emotionele onveiligheid”, aldus wetenschappelijk directeur Majone Steketee van het instituut.

Generaties

De chronische stress veroorzaakt volgens onderzoekers een structurele verandering in de waarneming, in het lichaam (stofwisseling) en in het vormen van netwerken in de hersenen (geheugen en reactiepatronen) van het jonge kind. Dat kan ervoor zorgen dat slachtoffers van huiselijk geweld, later als ze zelf kinderen krijgen, plegers worden. ,,Het geweld kan zo generaties lang doorgaan. Daarom is het belangrijk om het hele gezin te helpen: de ouders én de kinderen”, aldus Steketee.

Volgens het onderzoek is bij 30 procent van de gezinnen het geweld anderhalf jaar na melding bij Veilig Thuis, gestopt. ,,Dat het geweld bij 30 procent van de gezinnen is gestopt, is vergeleken met eerdere metingen een mooi resultaat. Maar om gezinnen uit de vicieuze cirkel van geweld te halen blijft maatwerk en een integrale aanpak nodig.” Volgens het onderzoek hebben de gezinnen langdurige en specialistische hulp nodig. Pas als het geweld écht helemaal is gestopt, gaat het beter met ouders en kinderen.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 50 procent van de kinderen aangeeft geen hulp te krijgen, en 30 procent ook geen steun uit de omgeving ervaart. De meeste kinderen (91 procent) hebben te maken met mishandeling, verwaarlozing of geweld tussen hun ouders.

https://www.tubantia.nl/binnenland/grote-zorgen-om-veilig-thuis-gezinnen-na-melding-nog-vaak-onveilig~a2239065/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2F

Afbeelding van Khusen Rustamov via Pixabay

LinkedIn
Facebook
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »