Ontwikkeltraject met als doel: doorstroom naar werk.

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Per 1 september starten tien statushouders aan een nieuw traject bij de gemeente Groningen. Het gaat om een ontwikkeltraject van een half jaar, met behoud van uitkering. Het uiteindelijke doel is om de statushouders te laten doorstromen richting regulier werk. De deelnemende statushouders zijn geselecteerd door Thuisin050, doorlopen via het instroomportaal van iederz een voorbereidend traject en doen uiteindelijk werkervaring op bij Stadsbeheer.

Bij Stadsbeheer verrichten de deelnemers al naar gelang hun vaardigheden en belangstelling werkzaamheden bij het magazijn, de technische dienst, de groenvoorziening, het timmerbedrijf, in de afvalverwerking of bij de verkeersploeg.

Afstand tot de arbeidsmarkt

Wethouder Werk Carine Bloemhoff geeft aan: “Het college vindt het belangrijk dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen participeren. Veel statushouders ervaren, om diverse redenen, deze afstand tot werk. De gemeente wil ook binnen haar eigen organisatie deze doelgroep kansen bieden. Dat gaat nu middels dit traject plaatsvinden en dat vind ik een mooie en noodzakelijke ontwikkeling.”

Stadsbeheer

Het traject bouwt in fases op naar een werkweek van 40 uur. Dat is inclusief drie dagdelen inburgering die de statushouders volgen. Om aan te tonen dat de deelnemers daadwerkelijk vaardigheden hebben opgedaan, gaan zij op hun werkplek bij Stadsbeheer een praktijkverklaring halen. Na een half jaar wordt bekeken of de deelnemers kunnen doorstromen naar regulier werk.

Maatwerk

Wethouder Integratie en Emancipatie Glimina Chakor: “Voor een goede integratie is maatwerk nodig. Werk speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom is het van belang dat de kansen voor statushouders op de arbeidsmarkt worden vergroot. Dit traject draagt daar aan bij, en daar ben ik blij mee.”

Veel zin

Statushouder Asad Bahramsari geeft aan: “Ik ben blij dat de gemeente deze kans biedt en ben benieuwd hoe het me gaat bevallen. Ik vind het fijn eerst wat ervaring op te doen bij iederz en dan daadwerkelijk aan de slag te gaan bij Stadsbeheer. Ik zie mezelf wel werken bij de hout/timmerafdeling. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in.”

Werkprogramma

Het ontwikkeltraject is een onderdeel van het Werkprogramma. Het Werkprogramma is een concrete set aan maatregelen die beoogt onnodige instroom in de bijstand en onnodig langdurig gebruik van de bijstand te voorkomen. Het Werkprogramma heeft als doel om extra bijstandsgerechtigden te activeren naar duurzame arbeid in de periode 2020-2022.

https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws/tien-statushouders-aan-de-slag-bij-de-gemeente-groningen

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?