HandicapNL lanceert manifest ‘Onbeperkt feest’

concert-768722_1280

Dinsdag heeft HandicapNL een manifest gelanceerd. De organisatie stelt dat alle toonaangevende festivals in Nederland binnen vijf jaar toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap.

HandicapNL roept samen met de stichting NRPU en koplopers uit de sector iedereen op het manifest te ondertekenen. Onder meer Zwarte Cross, Dutch Grand Prix (Formule 1 Zandvoort) en Straf_Werk Festival steunen het manifest. “Zij zijn deze zomer een fieldlab voor inclusie, met toegankelijke faciliteiten en een pop-up overnachting mét verzorging.”

Mensen met een beperking stuiten vaak op obstakels als zij een evenement willen bezoeken stellen de schrijvers. “Daardoor is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap onbezorgd kunnen genieten van een festival, al helemaal niet een heel weekend lang. Een ontoegankelijk terrein, geen toereikende (sanitaire) voorzieningen en geen aangepaste overnachtingsmogelijkheid zijn helaas nog de standaard.”

Uit onderzoek van het SCP dat vandaag verscheen, blijkt dat slechts een kwart van de mensen met een ernstige handicap regelmatig eropuit gaat, naar bijvoorbeeld een museum of attractie. Rob Langenberg, Head of Event Operations van Dutch Grand Prix: “Hoe meer ik te weten kwam over de barrières om een evenement te bezoeken voor mensen met een handicap, hoe bewuster ik werd dat zij praktisch nooit dezelfde beleving krijgen als andere bezoekers. Waarom niet? Iedereen moet genieten van de geneugten van het leven, met of zonder handicap.“

Vijf Fieldlabs voor inclusie

HandicapNL en NRPU gaan in augustus en september vijf fieldlabs voor inclusie organiseren. Op Straf_Werk Festival, Mañana Mañana, Dutch Grand Prix, Surfana en Zwarte Cross maken zij het event toegankelijk én gaan ze ervaringen opdoen om het een volgende keer nog beter te doen. Deze best practises zijn voorbeelden voor andere organisatoren. De fieldlabs worden nu nog bekostigd door bijdragen van donateurs en sponsoren, maar moeten over een aantal jaar een normaal onderdeel van elke festivalorganisatie zijn.

Een groot gemis

“Een festivalbeleving is enorm belangrijk in vriendschappen, maar ook in het geluk van mensen. Ga maar na hoe naar het ontbreken van festivals het afgelopen jaar geweest is voor velen. Dat gemis hebben mensen met een handicap al jaren, en daar willen wij vanaf”, aldus Jeroen van de Koppel van HandicapNL. De initiatiefnemers roepen iedereen op het manifest “Onbeperkt Feest!” te ondertekenen.

https://www.entertainmentbusiness.nl/live/handicapnl-lanceert-manifest-onbeperkt-feest/

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »