‘Heb oog voor racisme in jeugdzorg’

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

  • 8 juli 2020

In de jeugdzorg is meer aandacht nodig voor institutioneel racisme, in navolging van de Black Lives Matter-beweging. Dat stelt Experienced Experts (ExpEx), een platform van ervaringsdeskundigen uit de jeugdzorg.

De jeugdzorg is niet vrij van institutioneel racisme, stelt ExpEx op basis van ervaringen van jongeren en wetenschappelijk onderzoek. Individuele ervaringen met racisme en discriminatie worden te makkelijk gezien als uitzondering. De vraag óf er racisme in de jeugdzorg is, is volgens ExpEx een gepasseerd station.

Het gedrag van jongeren wordt in de jeugdzorg bekeken, beoordeeld en behandeld volgens de westerse norm, aldus ExpEx. Het platform wil meer bewustzijn van dat feit, zodat de aangeboden hulp beter kan aansluiten bij de behoeften van mensen met andere culturele achtergronden.

ExpEx pleit voor het instellen van een commissie om onderzoek te doen naar discriminatie en racisme in jeugdzorgorganisaties, vergelijkbaar met de commissie-De Winter. Die commissie moet onder leiding staan van een niet-witte ervaringsdeskundige. Verder is het nodig dat elke jeugdzorginstelling een niet-witte aandachtsfunctionaris diversiteit aanstelt en geld vrijmaakt om te zorgen dat de kennis en ervaring van medewerkers van kleur invloed heeft op het beleid en op protocollen. En in de opleiding en bijscholing van jeugdzorgwerkers is meer aandacht nodig voor vooroordelen, stereotypen, stigma en discriminatie, en voor bewustwording van hun eigen privileges.

Bron: ExpEx

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Heb-oog-voor-racisme-in-jeugdzorg

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?