Herstelfase in het sociaal domein

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.
Schermafdruk 2020-05-25 17.46.09

Waar ik ook kijk, er is weer beweging! In de wijkcentra komt het normale leven weer op gang. Mensen zitten graag op onze terrasjes, soms de hele dag met maar één kopje koffie en de gratis krant. De hele dag onder de mensen, met af en toe ook een praatje. Vrijwilligers hebben samen met sociale beheerders, activiteitencoaches en wijkcoaches binnen 1 week schema’s gemaakt voor de komende maanden. Buurtmaaltijden, breinwandelingen, borrels en wijkontbijten – het barst van ideeën en energie.

Bij het cursusbureau komt de ene aanmelding na de andere binnen, mensen willen graag weer meedoen met ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ of schilderen met hun vaste groepje. En dat kopje thee of koffie in de pauze en na afloop, dat is vaak de reden dat ze vooral weer komen. Om elkaar te ontmoeten, kletsen, roddelen, samen een traantje wegpinken of lachen om elkaars prestaties in de cursussen.

Het begint weer te bruisen. Koren zingen weer samen, duofietsen rijden door heel Amstelveen met altijd blije mensen, het geluid in de ontmoetingsruimtes begint te galmen, vrijwilligers achter de bar of bij de infobalie heten iedereen weer warm welkom, de beroemde appeltaarten van Ons Tweede Thuis worden gesneden, koffiemachines draaien overuren. Wat hebben wij deze beelden en geuren gemist! En iedereen wil zijn of haar Corona verhaal kwijt.

Het is druk aan de telefoon bij maatschappelijk werkers en ouderenadviseurs. Mensen durven nu meer professionals thuis te ontvangen en bellen sneller voor hulp. Het lijkt alsof niet alleen medische operaties werden uitgesteld, maar ook het persoonlijke leed. Veel relaties hebben de coronamaanden niet overleefd, meerdere ondernemers hebben grote financiële zorgen en ouders horen nu of de kinderen over zijn of niet en maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun kinderen in de brede zin (overgewicht, sociaal isolement, demotivatie, frustratie). Ouderen merken nu pas hoe ze zelf (of hun partner) fysiek en psychisch achteruit zijn gegaan zonder hun vaste clubjes als sporten en bridgen.

In de afgelopen maanden hadden ze meer tijd dan ooit om naar hun lijf te luisteren, maar nu zit hun agenda vol met medische afspraken. Dat verklaart ook de drukte bij de persoonsalarmering. Het lijkt alsof men is banger geworden, onzekerder over hun gezondheid. Wij gaan er alles aan doen zodat deze mensen weer naar buiten kunnen, met een maatje gaan kletsen en wandelen, genieten van een gezamenlijke warme maaltijd of een telefoontje krijgen van een buurtgenoot. Zodat ze weer meer sociale en gezellige afspraken in hun agenda krijgen..

Bij de dagbestedingen voor mensen met dementie en vergeetachtigheid – eigenlijk de meest kwetsbare groepen – is weinig verandering te merken. Gelukkig konden al deze groepen in de afgelopen tijd doorgaan. De deelnemers van de Ontmoetingsgroep hebben alle aandacht gehad en zijn vrij stabiel gebleven in hun ziekteverloop.

Ik zie dat zorg en welzijn elkaar steeds kruisen. Als je welzijn beperkt, vergroot je de zorg. Minder doen in preventie, betekent op termijn hogere druk en kosten in de eerste en tweede lijn. Old news, zeker. Maar ik zie het nu echt dagelijks en wil graag dat ook anderen de kracht van welzijn en preventie ontdekken. Daarmee kunnen wij namelijk herstart van de samenleving weer versnellen.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?