Infographic voor cliënten over nieuwe wachtstatussen langdurige zorg

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Sinds 1 januari 2021 is er voor de langdurige zorg (Wlz) een nieuwe indeling die aangeeft hoe iemand op een wachtlijst staat: de wachtstatus. Om zorgprofessionals te ondersteunen in hun voorlichting aan cliënten heeft ZN, samen met de zorgkantoren, een infographic over de nieuwe wachtstatussen ontwikkeld. De infographic is bestemd voor professionals zoals cliëntondersteuners, wijkverpleegkundigen of indicatiestellers. Hiermee kunnen zij cliënten goed voorlichten over wat het betekent om op een wachtlijst voor langdurige zorg te staan.

Er zijn 4 wachtstatussen:

1 urgent plaatsen

2 actief plaatsen

3 wacht op voorkeur

4 wacht uit voorzorg

In de infographic staat wanneer een bepaalde wachtstatus van toepassing is en wat de betekenis daarvan is. Bij de wachtstatus is bepalend wat iemands wensen en omstandigheden zijn. Bijvoorbeeld of iemand al zorg krijgt of nog niet. Maar ook of zorg thuis nog verantwoord is, waardoor iemand kan wachten op een plaats bij een zorgaanbieder die zijn of haar voorkeur heeft. Ook staat in de infographic onder meer wat er kan gebeuren als iemand een passend aanbod niet accepteert.

De infographic is ontwikkeld met medewerking van Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

bron: Zorgverzekeraars Nederland 11-02-2021

Bekijk hier de infographic wachtstatussen langdurige zorg

https://www.sociaalweb.nl/nieuws/infographic-voor-clienten-over-nieuwe-wachtstatussen-langdurige-zorg?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Sociaalweb+nieuwsbrief+10-02-2021

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?