Verontwaardigd SIRE lanceert campagne over kinderarmoede

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.

“In Nederland kunnen ruim 250.000 kinderen door geldgebrek niet meedoen met hun leeftijdsgenoten. Met alle gevolgen van dien. Kinderen ondervinden stress en spanning thuis, ervaren sociale uitsluiting en hebben een sterk vergrote kans om later zelf in armoede terecht te komen. Laten we dáár eens over praten.” Met deze boodschap lanceert SIRE een grootscheepse landelijke campagne over kinderarmoede. De campagne is een oproep aan iedereen in Nederland – en de politiek in het bijzonder – om kinderarmoede tot een écht gespreksonderwerp te maken. Een oproep en boodschap die Kinderhulp en samenwerkingsverband Sam& met dikke viltstift onderstrepen.

Door de effecten van overheidsbeleid en de gevolgen van de coronacrisis neemt het aantal kinderen in armoede komende periode sterk toe, verwacht het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP neemt het aantal mensen in armoede de komende jaren met 28% toe als gevolg van versobering van de bijstand. Hier komen de gevolgen van de coronacrisis nog bovenop. “Alarmbellen zijn nodig”, stelt Stichting Ideële Reclame (SIRE). SIRE startte daarom op 5 maart een nieuwe campagne waarin zij aandacht vragen voor dit probleem.

TV-commercial SIRE, waarin Tim heel open – of toch niet –
over armoede vertelt tijdens het kringgesprek in de klas.

Taboe doorbreken

SIRE wil met de campagne het taboe rondom armoede doorbreken. “Wij zijn verontwaardigd dat in een welvarend land als Nederland zoveel kinderen in armoede leven,” zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm. “Wij zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor, en de politiek voorop. Daarom moeten we het er met elkaar over hebben. Iedereen. Van kringgesprekken op school tot debatten in de Tweede kamer. Dit probleem verdient een structurele oplossing.”

Kinderen aan het woord

De campagne van SIRE is overal te zien: op TV, radio, online, in dagbladen, tijdschriften, buitenreclame en op sociale media. Opvallend – en ontzettend raak – zijn de videoportretten van kinderen die in armoede opgroeien. Kinderen zoals Zakariyya van 13 jaar oud. Hij vertelt dat hij vaak gepest is omdat ze thuis arm zijn. En Anashya (11 jaar oud), die altijd dacht dat ze met niemand over armoede mocht praten. En Romy (12 jaar oud), voor wie een middagje discozwemmen met klasgenootjes niet vanzelfsprekend is. En die niet wordt uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, omdat ze zelf nooit een partijtje organiseert.

Romy (12 jaar oud) in gesprek met Anna Nooshin
over hoe het voelt om op te groeien in armoede.

Teken de petitie

Als onderdeel van de campagne start SIRE een petitie op SIRE.nl. Deze petitie roept het nieuwe kabinet op met een concreet plan te komen om kinderarmoede structureel op te lossen. Het is voor het eerst dat SIRE met een campagne zo direct politieke partijen aanspreekt. Niet toevallig middenin de verkiezingsstrijd. Met 40.000 handtekeningen kan SIRE het gesprek aangaan in de Tweede Kamer, help je mee? teken de petitie via de onderstaande link.

Wat kun jij verder doen?

Elk kind in armoede is er een te veel. Laten we daar met z’n allen wat aan doen!

 • Leer over kinderarmoede
  Kinderarmoede is een complex en diepgeworteld probleem. Wanneer we als samenleving dit probleem beter begrijpen, ontstaan er betere oplossingen. Om je meer inzicht te geven visualiseert SIRE belangrijke feiten en cijfers in een infographic. Ook bundelen ze een aantal verhelderende programma’s, documentaires en overzichten op deze webpagina. En ook op deze webpagina van Kinderhulp kun je meer lezen over kinderarmoede en de impact daarvan op het kind.
 • Maak kinderarmoede een écht gespreksonderwerp
  SIRE roept iedereen in Nederland op om in gesprek te gaan over kinderarmoede. In de buurt, op je werk of op de school van je kinderen. En vermoed je dat een kind opgroeit in armoede, maar vind je het lastig om het gesprek aan te gaan? Misschien helpt het om een ansichtkaartje van Sam& in de brievenbus te stoppen, met meer informatie over mogelijke hulp?
 • Steun Kinderhulp
  Er zijn al ontzettend veel initiatieven die zich inzetten voor kinderen in armoede. Waaronder Kinderhulp natuurlijk. Jouw hulp is meer dan welkom! Of je Kinderhulp nu helpt met een donatie, je tijd of giften in natura: samen helpen we zoveel mogelijk kinderen die in ons land opgroeien in armoede. Lees wat jij kunt doen…
 • Steun Sam& en andere initiatieven voor kinderen in armoede
  Vanuit de overtuiging dat álle kinderen mee moeten kunnen doen, hebben wij onze krachten gebundeld met Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Jarige Job onder de noemer Sam&. Via Sam& krijgen ouders en intermediairs gemakkelijk toegang tot organisaties die helpen als er thuis weinig geld is. En SIRE zette nog een aantal organisaties op een rijtje die jij kunt steunen, zodat we gezamenlijk meer kunnen doen voor kinderen in armoede.

Over SIRE

“Laten we het dáár eens over hebben” is een initiatief van SIRE, een onafhankelijke stichting die sinds 1967 campagnes maakt voor belangrijke maatschappelijke onderwerpen. SIRE wil met haar campagnes mensen wakker schudden, aan het denken zetten en het debat aanjagen. Alle SIRE-campagnes komen tot stand dankzij de belangeloze medewerking van de communicatiebranche.

Publicatiedatum: 08-03-2021

https://kinderhulp.nl/nieuws/campagne-kinderarmoede-sire/

Afbeelding van Esther Merbt via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?