Vijf voorbeelden van wat jíj kunt doen voor thuisloze jongeren

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Kansfonds krijgt steeds vaker de vraag op welke manier je iets kunt doen voor dak- en thuisloze jongeren. Dakloosheid lijkt voor veel mensen ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Dit zijn vijf manieren waarop je dak- en thuisloze jongeren kunt helpen.

1. Wees alert op eigen, onbewuste (voor)oordelen

Thuisloze jongeren hebben vaak te maken met vooroordelen, ze voelen zich onbegrepen. Soms is het makkelijk om de oorzaak van thuisloosheid direct aan individueel gedrag te koppelen. Maar de belangrijkste oorzaken van thuisloosheid zijn niet persoonlijk en liggen verborgen in een systeem dat niet altijd goed werkt. Wij vinden dat iedere jongere recht heeft op een thuis, onvoorwaardelijk. Niemand kiest bewust voor een leven op straat. Daarom dagen wij je uit om alert te zijn op eigen (vaak onbewuste) vooroordelen en om mild te zijn in je oordeel.  

2. Draag bij aan een genuanceerd en respectvol beeld van thuisloze jongeren

Voor jongeren maakt het een wereld van verschil wanneer we over en met hen praten vanuit vertrouwen en eigen kracht. Dat geldt voor opiniemakers en media, maar zeker ook voor jou. Iedereen kan bijdragen aan dit vertrouwen door in eigen  omgeving niet (ver)oordelend te spreken over dak- en thuisloze jongeren, maar met respect en vertrouwen.

3. Word vrijwilliger

Veel initiatieven die wij steunen worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Door je aan te melden als vrijwilliger kan je voor een jongere van enorme betekenis zijn. Vaak blijkt dat je bovendien meer leert van de jongere, dan de jongere van jou. Maatje worden of gezamenlijk een activiteit organiseren is ontzettend leuk. Er zijn veel organisaties waar je meer dan welkom bent. Vrijwilliger worden kan bijvoorbeeld bij Mara Rotterdam of Den Haag, Bedrijf en Samenleving Haarlem, Hart voor Zwolle of IDO Lelystad.

4. Heb je een kamer over? Verhuur hem aan een jongere

Als je net op eigen benen staat, heb je vaak nog hulp nodig van familie en vrienden. Maar wat als dat vangnet er niet is en je geen vertrouwde plek hebt om naar terug te keren? Misschien kan jij een jongere een kamer met aandacht bieden. Kamers met Aandacht zoekt particulieren die betaalbare woonruimte willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Dit kan een kamer zijn of een tijdelijk woonunit in de tuin. Zo bied je een jongere onderdak én kun je indien nodig helpen met aandacht en begeleiding. Je maakt direct het verschil in het leven van deze jongere.

5. Geef thuis met een financiële bijdrage

Naast de financiële ondersteuning van lokale projecten, helpen we thuisloze jongeren met bureaucratievrij geld. Dat is financiële hulp voor jongeren die dat hard nodig hebben. We weten dat gemiddeld € 5.000 zorgt voor een doorbraak naar een thuis voor één jongere. Het mooie is dat dit de samenleving minstens € 10.000 aan kosten bespaard. Met jouw donatie kunnen we bijvoorbeeld borg en huur betalen, of een ID-kaart en OV-kaart, wat meubels of een fiets. Gewoon doen wat nodig is om voor een jongere een thuis te regelen. En daarbij is alle steun zeer welkom.

https://kansfonds.nl/artikelen/verhalen/vijf-voorbeelden-van-wat-jij-kunt-doen-voor-thuisloze-jongeren/

Afbeelding van Phan Minh Cuong An via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?