Kabinet stelt Jeugdpakket van € 58,5 miljoen beschikbaar voor jongeren in coronatijd

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

09 december 2020

In de persconferentie van Premier Rutte en Minister De Jonge op 8 december werd een bedrag van € 58,5 miljoen beschikbaar gesteld aan gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden in coronatijd. Jongeren horen doorgaans niet tot de risicogroep, maar moeten wel op relatief veel leefgebieden inleveren.

Dit Jeugdpakket biedt gemeenten de mogelijkheid om voor jongeren activiteiten en ontmoetingen te faciliteren binnen de geldende beperkingen. De jongeren zelf worden actief betrokken bij de invulling.

Staatssecretaris Blokhuis: “De coronatijd heeft grote invloed op ons allemaal. Maar het is belangrijk om extra aandacht te hebben voor jongeren én jongvolwassenen. Door de maatregelen kan er van alles niet doorgaan, vaak zonder dat we daar een alternatief voor bieden. Samen met jongeren zelf willen we nu kijken: wat kan er wél? Gemeenten hebben hier al mooie voorbeelden van laten zien. Het kabinet wil met dit Jeugdpakket meer mogelijk maken voor alle jongeren in Nederland. Zodat we hen meer perspectief bieden, hopelijk een beetje voorkomen dat zij slecht in hun vel zitten en hen helpen om de beperkende maatregelen vol te blijven houden.”

Gemeenten kunnen deze wintertijd met het geld, in samenspraak met jongeren, kleinschalige activiteiten organiseren zoals sporttoernooien, museumbezoek, workshops fotografie, activiteiten rond mentale weerbaarheid, beroepsoriëntatie, persoonlijke coaching, offline samenkomen, online samen gamen, etc.

De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie van start gaan en doorlopen tot het voorjaar van 2021. Voor een deel wordt voortgebouwd op bestaande Maatschappelijke Diensttijdprojecten, die al sinds het begin van de coronatijd met succes activiteiten voor en door jongeren organiseren, aangepast aan de huidige situatie.

Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg (vice-voorzitter VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs): “We zitten nog midden in de coronacrisis en hebben te maken met maatregelen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. En dat heeft impact. Ook op jongeren, die juist in de vormende fase van hun leveren zitten. Dat moeten we niet onderschatten. Het is aan ons, om samen met de jongeren zelf ervoor te zorgen dat zij niet alleen goed door deze crisis komen, maar er ook daarna zo min mogelijk last van de crisis ondervinden.”

Het Jeugdpakket is bedoeld voor alle jongeren, maar van gemeenten wordt gevraagd om extra aandacht te hebben voor kwetsbare jongeren, die soms al sinds het begin van de coronaperiode thuiszitten. Bron en meer informatie


https://voordejeugd.nl/nieuws/kabinet-stelt-jeugdpakket-van-585-miljoen-beschikbaar-voor-jongeren-in-coronatijd/

Afbeelding van Div_Iv via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?