Kinderen zijn niet tevreden over passend onderwijs

people-1492052_640

Kinderen die meerdere of bijzondere vormen van hulp nodig hebben, zijn niet tevreden over passend onderwijs. Dat blijkt uit een enquête van de Kinderombudsman onder 184 kinderen met een zorgbehoefte.

De extra hulp die deze groep kinderen nodig heeft, is er niet of is niet goed genoeg. Dit geldt vooral als de extra hulp van buiten school komt, zoals jeugdhulp. De samenwerking tussen school en aanbieders van extra hulp is vaak moeilijk.

Volgens de ondervraagde kinderen begrijpen leraren soms te weinig van de reden waarom ze extra hulp nodig hebben. Ook is er vaak te weinig aandacht voor wat ze wél kunnen of waar ze goed in zijn. Daarnaast vinden de kinderen dat ze niet genoeg informatie hebben over hun rechten en mogelijkheden voor hulp. Daardoor is het niet altijd duidelijk wie bepaalt wat voor hulp er nodig is en of kinderen hier zelf ook een stem in hebben.

Op basis van de uitkomsten van de enquête adviseert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer de overheid en scholen om beter te onderzoeken of de hulp die kinderen krijgen voldoende is. Het is belangrijk om die vraag ook aan de kinderen zelf te stellen. Daarnaast moeten leraren meer kennis hebben over de problemen die kinderen hebben. Ook leraren in opleiding zouden al meer moeten leren over kinderen die extra hulp nodig hebben.

Bron: De Kinderombudsman

Meer informatie

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Kinderen-zijn-niet-tevreden-over-passend-onderwijs

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »