Meer over de Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

De Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool (ZET) is in samenwerking met Integraal Werken in de Wijk (IWW) ontwikkeld voor gemeenten en uitvoerende organisaties. Het geeft inzicht in het verloop van de zorg en ondersteuning. De ZET kijkt naar de route die inwoners doorlopen om de juiste hulp te ontvangen. De inwoners en hun (hulp)vraag zijn het uitgangspunt. Is de hulp toegankelijk en in samenhang geboden als er meerdere (hulp)vragen zijn? Is de zorg en ondersteuning goed op elkaar afgestemd? Waar liggen drempels? Hebben inwoners het gevoel dat ze goed zijn geholpen? Dit wordt duidelijk door enkele casussen te onderzoeken. De tool helpt om de juiste vragen te stellen, een analyse te maken en tot concrete verbeteracties te komen.

Samen leren en verbeteren

De ZET is breed toepasbaar. De tool kan op een specifiek vraagstuk worden ingezet. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuw beleid, bij specifieke knelpunten, doelgroepen of actualiteiten. Ook kan de ZET worden gebruikt om een algemeen beeld te krijgen van de organisatie van zorg en ondersteuning. De ZET biedt de mogelijkheid om samen te leren en tot verbeteracties te komen. Zo wordt de hulp voor de mensen voor wie je het doet, de inwoners, steeds beter.

Zo verbeter je de zorg en ondersteuning voor inwoners in jouw gemeente. Ontdek het met de ZET: Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool

Video Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool

https://www.rovid.nl/igj/aco/2021/igj-aco-20210519-idoaaaqey-web-hd.mp4

Met de volgende stappen kun je de ZET binnen 3 maanden uitvoeren:

 • Stap 1: Samenstellen uitvoeringsteam.
 • Stap 2: Startbijeenkomst: bepalen doel van evaluatie.
 • Stap 3: Casusselectie (die passen bij het doel).
 • Stap 4: Uitvoering dossieronderzoek en interviews.
 • Stap 5: Invoer en analyse van de casuïstiek.
 • Stap 6: Sessie met betrokken partners.

De tool bevat:

 • Een handleiding met uitleg over de 6 stappen, inclusief toestemmingsverklaring voor de inwoner;
 • Een vragenlijst voor een interview met een inwoner;
 • Een vragenlijst voor een interview met een professional die betrokken is bij de inwoner;
 • Een handleiding voor dossieronderzoek;
 • Een Excel bestand waar alle data overzichtelijk in komt te staan.

Starten met de Zorg en ondersteuning Evaluatie Tool

De ZET is hier kosteloos te downloaden. Wil je meer weten over de ZET? Of wil je gebruik maken van de Excel voor de verwerking van de data?
Dan kan je een e-mail sturen naar Rosanne Bobeldijk.

Gebiedsteammedewerker uit Weststellingwerf

We hadden eerst zelf geprobeerd om een evaluatie uit te voeren, maar daar kwam weinig respons op. Dus toen we het aanbod kregen om mee te doen aan de proef met de zelfevaluatietool hebben we gezegd: dat gaan we doen. De resultaten hebben we gepresenteerd aan de gemeenteraad. De raad vindt ook belangrijk dat  het voor de gemeente werkt. Zij hadden wel graag gezien dat we meer respondenten hadden kunnen meenemen. Maar zelf heb ik gezien dat ook weinig respondenten kunnen leiden tot veranderingen.

Het is prettig om de vrijheid te hebben om de tool naar eigen invulling te gebruiken. Wij gaan het dit jaar nog een keer doen. Ook is het een groot voordeel dat je niemand hoeft in te huren. Er ligt al een mooi pakketje klaar. Kies een moment waarop je wil starten, maak een planning en rond het af. Het was fijn dat TSD op de achtergrond beschikbaar was om advies te geven over het gebruik van de zelfevaluatietool.

https://www.toezichtsociaaldomein.nl/onderzoeken-en-instrumenten/zelfevaluatietool-gemeenten

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?