Nibud: Verhoog minimumjeugdloon en bijstand

money-2180330_640

  • 4 november 2020

De meeste gemeenten in Nederland lukt het niet om alle inwoners financieel voldoende te ondersteunen. Dat blijkt uit onderzoek door het Nibud naar vijf jaar armoedebeleid in tachtig gemeenten. Het instituut roept het kabinet op om de bijstand en het minimumjeugdloon te verhogen.

De huidige inkomensondersteunende maatregelen zijn voor aanvragers en gemeenten onvoldoende en te ingewikkeld om mee te werken, blijkt uit het onderzoek. Hierdoor komen tienduizenden inwoners maandelijks tientallen euro’s tekort, waardoor zij geldproblemen krijgen.

Tot de groep mensen die niet kunnen rondkomen behoren voornamelijk jongeren tot 21 jaar met een bijstandsuitkering of minimumloon, stellen met een bijstandsuitkering en kinderen van 12 jaar en ouder, mensen met een minimuminkomen en hoge zorgkosten, en mensen met een flexibel inkomen.

Nu er een crisis is en meer mensen voor financiële hulp aankloppen bij gemeenten, adviseert het Nibud het kabinet om versneld nieuwe maatregelen in te voeren. Zo moet de bijstand en het minimumloon van 18-jarigen verhoogd worden, net als de bijstand voor stellen met kinderen ouder dan 12 jaar.

Bron: Nibud

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Nibud-Verhoog-minimumjeugdloon-en-bijstand

Afbeelding van Kevin Schneider via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »