‘O, dus dát is Wmo!’ – digitale Wmo verhalen – Sandra M.E. Jacobs

O, dus dát is Wmo!

Delen op Social Media

Leestijd: 3 min.


‘O, dus dát is Wmo!’ – digitale Wmo verhalen neemt je mee in wat het voor de Wmo adviseur én de mensen aan de andere kant van de (digitale) lijn betekende toen begrippen als intelligente lockdown en anderhalvemetermaatschappij een nieuw tijdperk inluidde en er opeens niemand meer bij iemand aan de keukentafel zat.

In korte verhalen en bespiegelingen beschrijft Sandra haar werk en haar kijk op de maatschappij waarin tijdens de coronacrisis meer dan ooit ondersteuning nodig was. Ze wisselt dit af met inkijkjes in haar persoonlijke leven en vertelt eerlijk en open én met humor hoe zij de afgelopen periode heeft ervaren, aangevuld met ideeën over waar de wereld misschien maar beter niet meer terug kan naar ‘normaal’.

Reviews

Sandra schrijft ook nu weer alsof ze je de verhalen ter plekke staat te vertellen. Mensen laten in reacties weten dat het boek heel fijn leest en dat ze moeite hebben om het weg te leggen. Ook schreef iemand: “Als je dit leest, denk je: waarom doet iedereen zo moeilijk? Zo kan het toch ook!”, want Sandra is in staat om dwars door alle regels de mens te blijven zien en wars te blijven van overbodig rompslomp. Christine Nijkamp, directeur van Dienstverlening Persoonsgebonden Budget (Pgb) van de Sociale Verzekeringsbank las het boek ‘vaak met een glimlach, soms met wat pijn in haar buik’ en bedankte Sandra voor de mooie verhalen en rijke inzichten.

Het boek kaart serieuze onderwerpen aan als eenzaamheid en de strijd van vluchtelingen, overbelaste gezinnen en financiële tekorten in de Wmo zonder zwaar te worden. Het boek is soms scherp over onze regelgeving met de vinger op zere plekken, maar doet vooral een oproep om anders naar maatschappelijke ondersteuning te kijken. Sandra nodigt uit tot doen wat je kunt om de wereld inclusiever te maken, omdat als we de wereld anders inrichten minder mensen beperkt zijn en iedereen daaraan kan bijdragen. Ze is ervan overtuigd dat we allemaal gelukkiger worden van een meer inclusieve maatschappij en als je haar boek(en) leest kun je niet anders dan haar hierin gelijk geven.

In dit tweede boek biedt Sandra, naast 99 verhalen uit het werk van alledag, dat nooit alledaags is, omdat ieder mens anders en ondersteuning altijd maatwerk is, ook korte stukjes uit gesprekken, uitleg over begrippen als mantelzorg en gebruikelijke hulp en over de basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ze geeft praktische tips, deelt weetjes en verwijst maar liefst 74 keer naar externe websites, artikelen en achtergrondinformatie.

De bedoeling van de Wet

Dit boek is misschien wel volwassener dan het eerste boek. Het is dikker, vormgegeven in een zeer aantrekkelijke opmaak (inclusief groot lettertype) en wisselt de verschillende items lekker af. Het doel van het boek is hetzelfde: de bedoeling van (de Wet) maatschappelijke ondersteuning voor het voetlicht zetten met de mens om wie het gaat centraal. Helder is dat Sandra haar werk nog steeds vol enthousiasme doet met de wet in haar ene en haar hart in de andere hand en dat ze anderen inspireert hetzelfde te doen. 

De auteur van ‘Gezond verstand in het sociale domein’, Anne Vrieze, las het boek voordat het gedrukt werd en zegt erover: “Ik heb weer met veel plezier je nieuwe boek gelezen. Opnieuw mooie aansprekende verhalen, herkenbaar voor iedereen die het leest en ook nu weer objectief en met compassie geschreven, gewoon zoals het is en zoals jij het feitelijk ziet met humor en een kwinkslag.”

Het boek is te koop via de eigen webwinkel van Sandra: https://sandramejacobs.myonline.store/

Meer informatie over het boek vind je op de website van haar bedrijf: www.dewmoadviseur.nl/o-dus-dat-is-wmo.

titel: ‘O, dus dát is Wmo!’ – digitale Wmo verhalen
auteur: Sandra M.E. Jacobs
uitgeverij: TheBookToBe uitgeverij
specificaties: Paperback, 252 blz, 1e druk september 2021

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?