Ouderenmishandeling: veilig en beschermd ouder worden. Een handreiking voor gemeenten

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Ouderenmishandeling is een groot probleem. Enerzijds door de schade die het aan slachtoffers aanbrengt en anderzijds omdat het een verborgen probleem is. Ouderenmishandeling wordt vaak verzwegen door de betrokkene zelf en niet opgemerkt of als zodanig herkend door de omgeving.

Ouderenmishandeling onderscheidt zich van andere vormen van huiselijk geweld door een aantal specifieke kenmerken. Vaak zijn ouderen extra kwetsbaar door bijvoorbeeld ziekten en een grotere hulpbehoevendheid. We verwachten tegelijkertijd dat ouderen langer zelfstandig wonen. Maar als dat steeds moeilijker wordt, dan zijn ze afhankelijk van de goede zorgen van familie, vrienden en/of bekenden. Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, uit balans raken. Het risico op ouderenmishandeling neemt daardoor toe.

Uit de praktijk blijkt dat zorgverleners en omstanders vaak niet goed weten wat ze moeten doen als ze signalen opvangen. Ook bij gemeenten is ouderenmishandeling nog lang niet voldoende onder de aandacht. Gemeenten hebben echter een belangrijke taak in de aanpak van huiselijk geweld en daarmee ook in het tegengaan van ouderenmishandeling. 

Deze handreiking bevat, naast verdiepende informatie, ook een stappenplan uit Zuidoost-Brabant hoe te komen van beleid tot uitvoering en een toolkit waarin alle praktische tips rondom ouderenmishandeling, ontspoorde mantelzorg en financieel misbruik op een rijtje staan. Na het lezen van deze handreiking kun je als gemeente direct aan de slag. Auteur Nelleke Westerveld, Annette Kellenaers, Wilma Schakenraad en Annette van Delft Jaar 2020 Uitgever(s) MovisieType Handreiking Pagina’s 46

Publicatie Handreiking 21 december 2020

Download de volledige publicatie

Ouderenmishandeling handreiking december 2020.pdf 1.49 MB

https://www.movisie.nl/publicatie/ouderenmishandeling-veilig-beschermd-ouder-worden

Afbeelding van Claudia Peters via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?