Pilot met uitkering voor 30 Eindhovense jongeren

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

De gemeente Eindhoven investeert ruim 700.000 euro om dak- en thuisloosheid onder jongeren aan te pakken. Dertig jongeren in een kwetsbare situatie krijgen een jaar lang een uitkering van 1.050 euro per maand zonder dat daar de gebruikelijke regels en voorwaarden aan verbonden zijn.

Jongeren tussen de 18 en 21 jaar oud die niet kunnen rekenen op financiële steun van hun ouders kunnen aanspraak maken op de uitkering. De aanpak staat bekend onder de naam ‘Bouwdepot’. Het idee van deze methode is dat jongeren kunnen ‘bouwen’ aan hun toekomst.

Omdat er geen strenge voorwaarden verbonden zijn aan de uitkering, kunnen jongeren investeren in de dingen die voor hen belangrijk zijn. Zo leren ze beter met geld om te gaan. Als ze dan fouten maken, hebben die niet direct grote gevolgen.

Uit een eerdere pilot met de aanpak bleek dat de financiële zekerheid van de maandelijkse uitkering jongeren helpt om stappen te zetten naar werk, opleiding en zelfstandig wonen. Zo kregen de jongeren hun schulden onder controle en konden ze makkelijker zelfstandige woonruimte bekostigen.

Hannes van de Ven van het Nederlands Jeugdinstituut hoopt dat een groot deel van de jongeren dankzij deze pilot stappen kan zetten naar zelfstandigheid. ‘Uit de eerdere pilot is gebleken dat jongeren dankzij de uitkering rust in hun hoofd ervaren. Met dit geld kunnen ze bijvoorbeeld eigen woonruimte betalen, hun opleiding afronden en uit de schulden blijven. De uitkering helpt jongeren om hun leven op de rit te krijgen en voorkomt dat ze in de toekomst opnieuw dakloos raken of in de schuldenproblematiek terechtkomen. De pilot is daarmee een vorm van preventie die op de langere termijn veel kan opleveren.’

Bron: Binnenlands Bestuur

https://www.nji.nl/nieuws/pilot-met-uitkering-voor-30-eindhovense-jongeren

Afbeelding van Anastasia Gepp via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?