“Regels en de rek” met Boukje Keijzer en SDO

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

“Regels en de rek” met Boukje Keijzer

“Er is ruimte naast de regels”

Hoe is dat voor jou? Voel jij je gevangen door alle regels in de organisatie waar jij werkt? Zijn alle regels nog wel van toepassing of denk je dat? In deze boeiende podcast vertelt Boukje Keijzer dat er veel mogelijk is dan je denkt. Dat het niet alleen draait om regels, maar dat er genoeg eigen regelruimte is. Ook al ervaar jij dat nu niet zo. Boukje is auteur van het boek ‘De regels en de rek’ waarin zij door onder andere rekstrategieën jou manieren aanreikt waarin je jouw ruimte kunt vergroten. Het boek biedt inzichten die je nog niet kent. “Ik vind het leuk om die beweging door mensen zelf te laten maken”, zegt Boukje.

Het doel is om een betere balans tussen de regels en ruimte te krijgen. En liever wat meer ruimte dan regels. Tuurlijk, we kunnen niet zonder regels. Het geeft ons veiligheid, consistentie en gelijke behandeling. Door regels weten we waar we aan toe zijn. Anders wordt het een puinhoop. Maar we lijken erin doorgeslagen. We hebben rek nodig om er beter op in te spelen. Kijk maar naar de coronapandemie. In no time zijn er veel veranderingen doorgevoerd en regels overboord gegooid. En als je die ruimte ervaart, kun je daar flexibel mee om gaan. Wat houd je tegen om te onderzoek waar jouw rek zit? Vaak zijn we bang voor het oordeel van de ander. Verschuilen we ons achter regels die misschien helemaal niet meer bestaan.

“Het mag soms ook weleens wat minder braaf”, zegt Boukje. Kijk eens wat er gebeurt als je iets niet doet? Dat kan een eye opener zijn. Want vaak gebeurt er niets en gaat alles gewoon door.

Wat is de empowerment van de professional? Zelf je regels maken! De autonomie en ruimte hebben om te kijken wat er nodig is vanuit jouw professionaliteit. Aansluiten bij wat de situatie nodig heeft. Boukje benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen in de uitvoering worden betrokken bij het maken van de regels. Hoe mooi is het als verschillende partijen aan tafel zitten en uiteindelijk een taal spreken die iedereen begrijpt?

Merk jij dat je soms vastzit in het web van regels? Wil je weten hoe je meer ruimte kunt ervaren? Luister dan naar deze podcast en lees het inspirerende en praktische boek ‘De regels en de rek’ van Boukje Keijzer.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?