Risicojongeren hebben baat bij mentorprogramma’s

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Risicojongeren die weinig steun ondervinden van hun sociale netwerk hebben baat bij mentorprogramma’s die jongeren koppelen aan een volwassene. Dat blijkt uit onderzoek waar Loïs Schenk op 23 april op promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sociale steun uit het netwerk van risicojongeren kan een belangrijke rol spelen in een succesvolle deelname aan de maatschappij en hen stimuleren gebruik te maken van hun talenten en vaardigheden. Vaak krijgen deze jongeren echter uit hun eigen netwerk minder steun die risicofactoren zoals een moeilijke schoolsituatie kan compenseren.

Schenk onderzocht hoe mentoren in formele mentorprogramma’s de netwerken van risicojongeren kunnen versterken. Zulke hulp kan baat hebben, mits er rekening gehouden wordt met de behoeften van jongeren. Zo hebben jongeren vanaf 18 jaar vaak meer behoefte aan instrumenteel contact, zoals hulp bij het zoeken naar werk, en minder behoefte aan een emotionele band. Volgens Schenk is het daarom belangrijk dat jongeren leren hun behoefte aan te geven. Ook het beter trainen van mentoren kan helpen om de aansluiting te verbeteren.

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/Risicojongeren-hebben-baat-bij-mentorprogramma-s

Afbeelding van Siggy Nowak via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?