Kind met lage sociaaleconomische status sport minder

child-613199_1280

Kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau en een laag gezinsinkomen sporten minder dan kinderen met hoogopgeleide ouders en een hoog gezinsinkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Kinderen krijgen van huis uit beweeggewoontes mee. Volwassenen met een lage sociaaleconomische status sporten en bewegen minder dan hun leeftijdsgenoten. Die gewoonten geven ze door aan hun eigen kinderen.

Bij jongeren geldt hetzelfde voor bewegen als voor sporten. Als zij afkomstig zijn uit een gezin met een laag inkomen bewegen zij minder vaak dan jongeren met hoge gezinsinkomens. Bij kinderen geldt juist het tegenovergestelde: als zij hoogopgeleide ouders hebben, voldoen zij minder vaak aan de beweegrichtlijnen dan kinderen met lager opgeleide ouders. Want hoewel kinderen met een lage sociaaleconomische status minder vaak sporten, spelen zij juist vaker buiten en lopen en fietsen ze meer.

De Nederlandse jeugd wordt al gestimuleerd om meer te bewegen en meer te sporten door bijvoorbeeld de inzet van buurtsportcoaches en het creëren van openbare sportplekken. Volgens de onderzoekers is het daarbij belangrijk om de leefwereld van kinderen en jongeren uit lage sociaaleconomische groepen in het oog te houden, omdat zij verschillende gewoonten hebben en daardoor ook verschillende sport- en beweegbehoeften.

Bron: Mulier Instituut

https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2021/Kind-met-lage-sociaaleconomische-status-sport-minder

Afbeelding van bottomlayercz0 via Pixabay

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

artikelen SDO
Summer Koster

Participatie van jongeren bij beleid

Kinderrechtenorganisaties deden recent weer opnieuw de oproep aan gemeenteraden om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Dit signaal is de afgelopen jaren vaker

Read More »