Schuldenproblematiek onder de aandacht in de tweede kamer, maar welke oplossing werkt?

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

TWEEDE KAMER WIL AANPAK SCHULDENPROBLEMATIEK

10 okt 2019 Reageer

ChristenUnie en PvdA willen daarom dat er een fonds komt dat schulden van gezinnen opkoopt. Door tussenkomst van zo’n fonds hebben huishoudens nog maar één schuldeiser, lopen de schulden niet verder op en kunnen hulpverleners zich richten op schuldhulpverlening en -sanering.

Pervers

In elke straat in Nederland woont minstens één gezin dat kampt met risicovolle of problematische schulden. In totaal gaat het om anderhalf miljoen huishoudens en de problematiek neemt nog steeds toe. Een gezin met diepe schulden heeft gemiddeld veertien schuldeisers, voor in totaal 43.000 euro. “Schulden zijn een pervers verdienmodel geworden van incassobureaus en handelaren die een slaatje willen slaan uit de situatie”, aldus Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

Pauze

D66 wil een pauze bij het terugbetalen van schulden rond kerst en de PvdA bepleit een verbod op handel in vorderingen. Het zijn nieuwe ideeën die Kamerleden opperen om mensen met problematische schulden te helpen. Aan plannen geen gebrek in politiek Den Haag, maar de uitvoering loopt tot nu toe keer op keer spaak.

Ongevraagd

Verder is het wachten op een wet die regelt dat gemeenten mensen die in de ellende zitten zelf kunnen benaderen en helpen, ook al hebben ze daar (nog) niet om gevraagd. Het idee daarachter is dat snelle hulp voorkomt dat de schulden nog verder oplopen. Er zitten 700.000 Nederlanders in de problemen door schulden. Zij slagen er niet in achterstallige betalingen weg te werken en kunnen niet of nauwelijks rondkomen. Hulp komt vaak te laat. (ANP)

Ontdek meer

Moeders van Hoogeveen
Jeugd

Moeders van Hoogeveen

Leestijd: < 1 min. Actieprogramma: Kansrijke start – mooie voorbeelden uit Gemeente Hoogeveen Eind april mochten Mandy en Summer het project Moeders van Hoogeveen

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?