VNG waarschuwt: Staar niet blind op prostitutie

Delen op Social Media

Leestijd: < 1 min.

Binnenlandsbestuur 11 jun 2019 

Binnen de aanpak van mensenhandel en uitbuiting gaat de aandacht te eenzijdig naar de misstanden in de prostitutie, schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer in de aanloop van het Algemeen Overleg over mensenhandel en prostitutie.

Gedwongen orgaanverwijdering

‘De koppeling van prostitutie en mensenhandel doet onrecht aan beide onderwerpen: prostitutie wordt voorhand vereenzelvigd met uitbuiting, terwijl het fenomeen mensenhandel te gemakkelijk wordt beperkt tot seksuele uitbuiting’, stelt de VNG. Risico daarvan is dat andere vormen van mensenhandel en uitbuiting, zoals moderne slavernij of gedwongen orgaanverwijdering te weinig aandacht krijgen.

Koppelen gegevens

Behalve voor een bredere scope, pleit de VNG ook voor een soepelere gegevensuitwisseling. Omdat de persoonsgegevens van sekswerkers extra wettelijke bescherming genieten, kunnen partijen in de domeinen zorg en veiligheid niet optimaal gegevens uitwisselen. Dat staat zowel de hulpverlening van slachtoffers als de vervolging van verdachten in de weg. De VNG ziet in het koppelen van zulke gegevens in het bijzonder een rol weggelegd voor de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs).

Jongeren zowel vaak dader als slachtoffer

De VNG vraagt ook aandacht voor de benodigde samenwerking en benadrukt dat een sluitende aanpak betrokkenheid in veel beleidsterreinen eist. De VNG wijst erop dat vooral voor jongeren meer aandacht nodig is. Zij zijn fors vertegenwoordigd onder zowel slachtoffers als daders. ‘Dat gegeven doet vermoeden dat er in het leven van deze jongeren het nodige is voorgevallen zodat ze tot uitbuiting in staat zijn’, aldus de VNG in de brief aan de Tweede Kamer. Het Algemeen Overleg vindt donderdag plaats.

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?