Werk & inkomen

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Jongeren en schulden

Steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft en 1 op de 4 een betalingsachterstand. Een schuld hebben hoeft niet meteen een probleem te zijn, bij veel jongeren loopt het goed af. Maar er is ook een groep jongeren waar de schulden problematisch zijn. De schulden kunnen dan grote gevolgen hebben voor hun toekomst. Het belemmert hen in hun ontwikkeling doordat ze niet de keuzes kunnen maken die ze willen maken, het levert stress op en geeft een lastige uitgangspositie in de maatschappij.  

Schulden bij jongeren: een structureel probleem

Het is niet vreemd dat jongeren een groep is die financieel kwetsbaar is. Jongeren hebben vaak nog weinig vermogen opgebouwd, maar dragen vanaf hun 18e levensjaar wel meer financiële verantwoordelijkheid. Zo moeten jongeren dan zelf hun ziektekostenverzekering betalen en mogen ze abonnementen en leningen afsluiten. Daarnaast komen veel ‘life events’ in deze levensfase voor die financiële problemen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het bekostigen van een opleiding, op jezelf wonen, samen wonen en het krijgen van kinderen.

Jongeren in geldproblemen door de coronacrisis

De coronacrisis heeft veel jongeren getroffen in hun portemonnee. Uit peilingen van Nibud blijkt dat een op de drie jongeren in deze periode zijn inkomsten ziet teruglopen. Het grootste deel van de jongeren verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30 procent. Jongeren hebben vaak flexcontracten en/of werken in de branches die hard geraakt zijn zoals de horeca. Door het wegvallen van bijbaantjes zijn meer jongeren in de financiële problemen gekomen, terwijl vaste lasten doorlopen. Met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek blijkt dat

Er zijn verschillende landelijke onderzoeken gedaan naar jongeren met schulden:

https://www.16-27.nl/werk-inkomen/jongeren-en-schulden

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?