Subsidie voor lokale initiatieven dak- en thuisloosheid

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Lokale organisaties kunnen subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan het welzijn van dak- en thuislozen en de destigmatisering van deze doelgroep. Het gaat om lokale initiatieven die zich richten op het verhogen van het welzijn van dak- en thuislozen, op het tegengaan van stigmatisering en het bevorderen van acceptatie in de wijk.

Doel subsidieoproep

Het kabinet maakte op 23 april 2020 bekend dat het 200 miljoen beschikbaar stelt voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Een deel van deze middelen zijn gereserveerd voor het tegengaan van stigmatisering van dak- en thuisloze mensen en acceptatie in de wijk.

‘Met deze subsidie kunnen we lokale organisaties ondersteunen die zich inzetten voor verhogen van het welzijn van dak- en thuisloze mensen,’ legt Eline Evelo uit, programmasecretaris bij het ZonMw-programma Beschermd Thuis. ‘We willen initiatieven stimuleren die het stigma op deze doelgroep weg nemen en die voor acceptatie in de wijk kunnen zorgen.’ Daarbij dragen de initiatieven bij aan het verhogen van het persoonlijk, lichamelijk, psychisch en/of sociale welzijn van dak- en thuisloze mensen. ‘Het perspectief van dak- en thuisloze mensen en wijkbewoners is daarin verbindend en richtinggevend,’ aldus Evelo.

Vele mogelijke projecten

Binnen de projecten is het mogelijk om (lokaal) te experimenteren met initiatieven op wijk- of gemeenteniveau. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Een buurtinitiatief waarbij een buddysysteem wordt opgezet.
  • Het organiseren van ontmoetingen tussen mensen in de wijk en (ex-)dak- en thuisloze mensen die in de wijk gaan/zijn komen wonen.
  • Een lokale campagne die duidelijk maakt dat dakloosheid iedereen kan overkomen en dat het belangrijk is elkaar in dit soort situaties goed te ondersteunen en begrip te hebben voor elkaars situatie.
  • Communicatie gekoppeld aan een traject dat mensen stimuleert iemand in huis op te vangen.
  • Projecten die er aan bijdragen dat mensen eerder een woonplek toegewezen krijgen en/of meer kansen krijgen op het vinden of behouden van een baan.

Subsidie aanvragen

Aan de hand van een gedegen onderbouwing van de huidige situatie licht u uw keuze toe voor het type project en de omvang van het project. Ook dient er in het voorstel aangegeven te worden hoe het project bijdraagt aan oplossing van lokale problematiek, en hoe resultaten geborgd kunnen worden.

De subsidie die aangevraagd kan worden bij ZonMw bedraagt maximaal € 35.000,- en heeft een looptijd van maximaal 10 maanden. Dat betekent dat uw project dan ook klaar moet zijn, of verder gaat zonder subsidie. De deadline van deze subsidieoproep is donderdag 11 maart 2021 om 14.00 uur. Heeft u een vraag over hoe u moet indienen? We helpen u graag verder, mail naar beschermdthuis@zonmw.nl.

Meer informatie

https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-voor-lokale-initiatieven-dak-en-thuisloosheid/?utm_source=linkedin

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?