Leerplicht versus Recht op Leren

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.
Sociaal Domein Online on tour in Zwolle.

Op woensdag 4 maart ’20 spraken we bij de gemeente Zwolle Ramona Meza. Ramona vertelde ons over het transformatie proces van het leerplicht. Ook het leerplicht heeft te maken met veranderingen, zoals de transformaties in het sociaal domein en het passend onderwijs. Wat zijn de effecten? Om de thuiszitters problematiek aan te pakken moet het echt een gemeenschappelijk doel worden.

Om die reden is gemeente Zwolle ook begonnen met al hun leerplichtambtenaren systemische te coachen, zodat zij ook meer zicht hebben op de verschillende rollen en systemische kijk op het thuiszitten van kinderen. De leerplicht zit in een transitie van strafrecht naar wat is onze rol om er voor te zorgen dat onderwijs voor iedereen toegankelijk is? Sinds 2017 heeft de leerplicht een nieuwe methodische aanpak, waarin vooral maatwerk en de diverse routes om wat te kunnen betekenen voor kinderen en schoolverzuim centraal staan. Meer informatie hierover? zie leerrechtijsselvecht.nl

Summer Koster, Ramona Meza en Mandy Peper bij het stadskantoor in Zwolle

De komende periode is gemeente Zwolle actief met het faciliteren van scholing voor de leerplichtambtenaren; waarbij systeemdenken versus leerplicht en strafrecht centraal staat. Ramona Meza is actief bezig deze twee werelden aan elkaar te koppelen en dat betekent een nieuwe manier van denken, anders aansluiten bij gesprekken en ook op een andere manier kijken naar schoolverzuim of thuiszitters problematiek. Daarbij schuwt Ramona Meza ook haar eigen aandeel niet, want immers bij een project betrokken dan heeft zij invloed en wordt zij immers onderdeel van dat systeem. Dit vraagt ook wat van reflectief kijken en scherp zijn op je eigen rol, cirkel van invloed en belangen als leerplicht ambtenaar. Ramona Meza benadrukt dat zij de gemeente Zwolle een compliment wil geven dat zij dit leerproces faciliteren, om zo uiteindelijk tot het beste resultaat met elkaar te kunnen komen.

Evenement voor leerrecht

Om deze nieuwe inspirerende manier van denken te markeren wordt er een evenement georganiseerd, een evenement over leerrecht. Waarin nieuwe beelden, nieuwe kennis en anders kijken centraal staan. Dit evenement is gratis toegankelijk. Wanneer? donderdag 26 maart om 11.30 bij Hogeschool Windesheim in Zwolle.

https://leerrechtijsselvecht.nl

Ontdek meer

Inspiratie

Breinweetjes

Leestijd: 2 min. Het menselijk brein is heel complex, maar ook enorm fascinerend. Het heeft een verbazingwekkende capaciteit om informatie te verwerken en

Lees verder »

Volledig overzicht bekijken?