Aanmelding gestart voor bijeenkomst De agenda van het sociaal werk

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Op 14 november vindt ‘De agenda van het sociaal werk’ plaats in de Jacobikerk te Utrecht. Een agenderende bijeenkomst van Movisie, Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), Marie Kamphuis Stichting en Platform voor Sociale Vraagstukken. Dagvoorzitter is Evert van Rest (Movisie). Meld je nu gratis aan.

Meld je aan

Vijf jaar geleden beloofden de decentralisaties gouden bergen: generalistische professionals die sociale problemen integraal zouden aanpakken. Professionals zouden dichtbij cliënten komen en maatwerk kunnen verrichten. Burgers zouden zich met elkaar verbonden voelen en veel beter elkaar kunnen helpen. Maar, hoewel lectoren en andere denkers onophoudelijk betogen dat sociale professionals sociale problemen collectief moeten aanpakken, staat een individuele, specialistische inzet ongebroken in hoog aanzien.

In de meeste wijkteams wordt de collectieve werker overvleugeld door individuele hulpverleners. Tegenover 30.000 jeugdzorgprofessionals staan 3.000 jongerenwerkers. Ondertussen bieden alle hbo’s een opleiding social work aan, maar studenten kiezen in de regel liever voor een opleiding waar ze een individuele en ‘specialistische’ aanpak leren, in plaats van een collectieve. Al willen we dan misschien de opbouwwerker terug, weinig jonge mensen kiezen daarvoor. 

Zit de sociaal professional in een identiteitscrisis?

En zo ja, wat kunnen we daar aan doen? Welke rol kan het onderwijs spelen? Op donderdag 14 november ontwarren we de kluwen die de sociaal werker gevangen houdt. Twee vooraanstaande denkers uit Vlaanderen en Nederland houden ons met hun Marie Kamphuis-lezingen een spiegel voor: Margo Trappenburg en Rudi Roose. Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken komt met een speciaal themanummer. Spraakmakende denkers doen mee aan een debat. Samen gaan we in op de vraag: Wat moet op de agenda komen van het sociaal werk? 

Marie Kamphuis Lezing 2019

Al sinds 1999 organiseert de Marie Kamphuis Stichting de Marie Kamphuis Lezing over een onderwerp op het snijvlak van maatschappelijk werk en maatschappelijke ontwikkelingen. Daartoe worden inspirerende sprekers uitgenodigd die vanuit een specifieke invalshoek het professioneel maatschappelijk werk in een breder kader plaatsen. Dit jaar gaat het om een dubbele lezing, een door de Vlaamse professor dr. Rudi Roose van de Universiteit van Gent en een door de Nederlandse hoogleraar Margo Trappenburg (Universiteit voor Humanistiek en Universiteit Utrecht). 

Noteer het in je agenda en meld je aan!

14 november, van 14.00 tot ongeveer 17.30 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. 
Jacobikerk, St Jacobsstraat 171, 3511 BP Utrecht. 
De toegang is gratis, maar aanmelding is verplicht en vol = vol.

Meld je aan

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?