Breinweetjes

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Het menselijk brein is heel complex, maar ook enorm fascinerend. Het heeft een verbazingwekkende capaciteit om informatie te verwerken en op te slaan, en het stelt ons in staat om te denken, voelen en handelen. Wist je dat het meer dan 100 miljard neuronen heeft en triljoenen verbindingen tussen deze neuronen? Niet voor te stellen toch? Al die verschillende gebieden werken samen om ons te helpen informatie te verwerken, beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Best knap!

Als het gaat om multitasken, laat het brein het afweten. Maar je kunt toch lopen en praten tegelijk? Dat is toch multitasken? Vergeet het maar. Dat komt, volgens onderzoek, omdat lopen een geautomatiseerd proces is. Je doet het zonder erbij na te denken. Dat merk je als je op straat al wandelend in gesprek bent en je zomaar van de stoep struikelt of een lantaarnpaal over het hoofd ziet. En misschien heb je weleens geprobeerd om fietsend te whatsappen. Dat gaat ook niet goed en is levensgevaarlijk. Zodra het automatische proces (fietsen) wordt verstoord door een onverwachte gebeurtenis (een overstekende voetganger), gaat het mis.

De ‘multitasker’ bestaat dus niet, je kunt hoogstens wat beter zijn in het schakelen tussen verschillende taken, dat heet met een mooi woord: switchtasken. Je switcht van de ene naar de andere taak. Zonder dat je je daarvan bewust bent, is dit een sluipmoordenaar van je tijd. Het kost je brein namelijk 10 minuten om hetzelfde concentratieniveau te krijgen. Je verliest dus ongemerkt tijd. Ook raakt je brein gewend aan het snel wisselen tussen taken. En elke keer wordt het moeilijker om je te concentreren op een lastige klus. Oeps.

Ons brein wordt maar al te graag afgeleid. Waarom?

  1. Ons brein is geprogrammeerd om te overleven. Bewust en onbewust zoeken we constant naar gevaar om te vermijden. Onze hersenen reageren dus alert als er plotseling iemand naast je staat of het geluid van kinderen als je thuiswerkt.
  2. Dopaminekicks. Ons brein wil constant beloond worden. Van een telefoontje, appje, mailtje krijg je een dopaminekick. En die leidt weer de aandacht af van waar je mee bezig bent.

Wil je meer focus? Probeer eerst een taak af te maken, en ga daarna verder met de volgende. En gebruik je filter! Filter? Ja, die heeft jouw brein. Dit systeem helpt je om focus te creëren door onbelangrijke informatie weg te filteren en voorrang te geven aan belangrijke zaken. Help je filter en handje en stel jezelf aan het begin van je werkdag een aantal vragen zoals wat wil ik vandaag afronden? Op welk moment word ik het minste gestoord? Je kunt jezelf vragen stellen om meer focus te creëren. Het is een kwestie van oefenen. Toegeven aan afleiding is heel makkelijk! Raak je inderdaad afgeleid, wat nog steeds vaak genoeg zal gebeuren, ga dan snel terug naar waar je mee bezig was. Hoe sneller je dit doet, hoe effectiever je focus kunt terugkrijgen en al je aandacht weer op jouw oorspronkelijke taak hebt.

Ben jij een switchtasker en/of heb je veel focuspower?

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?