Cirkel van invloed

Delen op Social Media

Leestijd: 2 min.

Misschien wil je het zelf wel eens ervaren, daarom delen we maandelijks een leuke reflectie of oefening met jou. Deze maand leggen we de ‘cirkel van invloed’ uit.

De cirkel van invloed is ontwikkeld door Stephan Covey, o.a. bekend van het boek de 7 Habbits van Highly Effective People en gaat uit van effectiever werken en gewoontes die je jezelf kunt aanleren om effectiever te werken.

Dit is een oefening voor jou:
Herken je dat je vaak rondloopt met veel vraagstukken of gedachten over je werkzaamheden? Dat je wellicht een vol hoofd hebt? Dan is deze oefening juist zinvol om even stil te staan en bewust te worden.
Teken twee cirkels of neem de cirkel over van de afbeelding hieronder.
In de buitenste cirkel schrijf je alles op waar je op dit moment aan denkt, waar je bij betrokken bent. Wat er speelt in een casus. Dit zijn dingen die je bezig houden, in de samenwerking of op de afdeling. Je hebt er eigenlijk weinig invloed op en dat zijn “energie lekken”. Het houdt je bezig maar je kunt er niet altijd wat mee.

De binnenste cirkel zijn gedachten of gebeurtenissen op het werk of je functie waar je invloed op hebt. Welke van de elementen die je in de buitenste cirkel hebt gezet, komen terug in je binnenste cirkel? Dat is je cirkel van invloed; daar kun je wat aan doen.

Neem ruim de tijd om deze cirkels voor jezelf zo duidelijk mogelijk in te vullen. Beantwoord daarna deze vragen voor jezelf: 

1. Waar kan ik allemaal wat aan doen t.o.v. mijn huidige werkzaamheden? = cirkel van invloed
2. Waar kan ik niks aan doen? Maar voel ik me wel betrokken bij? = cirkel van betrokkenheid
3. Hoeveel aandacht besteed ik aan mijn cirkel van betrokkenheid?
4. Hoeveel aandacht besteed in aan mijn cirkel van invloed?
5. Welke concrete eerste stap zou ik kunnen maken om meer in mijn cirkel van invloed te zijn?
6. Wie of wat heb ik daarvoor nodig?

Wist je dat, hoe concreter je kunt beschrijven welke eerste stap je gaat zetten en/of wie je er bij wilt betrekken om het “anders gedaan te krijgen”, hoe aannemelijker het is dat het ook echt gaat lukken?

Veel reflectie plezier toegewenst!

Ontdek meer

Volledig overzicht bekijken?